Hrana vijolične barve je naš največji zaveznik v boju za dobro zdravje.
Vijolično sadje in zelenjava ponujata številne zdravstvene koristi zaradi spojin, kot sta antocianin in resveratrol – močnih antioksidantov, ki pomagajo v boju proti poškodbam celic in zmanjšujejo vnetja.
Vijolično obarvana hrana je dobra za srce, saj izboljšuje krvni tlak in holesterol, izboljšuje delovanje možganov ter lahko ščiti pred boleznimi, kot so rak, sladkorna bolezen tipa 2 in Alzheimerjeva bolezen. Poleg tega vijolični plodovi krepijo imunski sistem, izboljšujejo prebavo in lahko pomagajo pri uravnavanju telesne teže zaradi visoke vsebnosti vlaknin.
Katere vijolične plodove je priporočljivo uživati?
Ameriško združenje za boj proti raku (American Cancer Society) priporoča uživanje sadja in zelenjave različnih barv. Na splošno velja, da bolj kot je sadje ali zelenjava barvite, več hranil in antioksidantov vsebuje.
Vijolična hrana vsebuje pomembna hranila – antocianine, ki so zaslužni za vijolično, modro in rdečo barvo določenega sadja in zelenjave. Antocianin deluje kot antioksidant in ščiti celice pred prostimi radikali.
Grozdje, fige, slive, robide, borovnice, radič, jajčevec ... so le nekatere živila, ki bi jih bilo dobro vključiti v prehrano.
Robide
Te sočne jagode so polne hranilnih snovi in močnih pigmentov. Antocianini iz robid delujejo kot močni antioksidanti, ki ščitijo celice pred poškodbami in zmanjšujejo vnetja, ki bi sicer lahko povzročila negativne zdravstvene učinke. Robide so prav tako bogate s polifenoli, vlakninami in mikrohranili, med drugim z vitaminom C, folatom, magnezijem in manganom.
Grozdje
Grozdje je bogato z vitamini (A, B, C) in minerali (kalij, mangan, kalcij, magnezij, natrij, železo, silicij, fosfor in jod), pa tudi s polifenoli in flavonoidi – rastlinskimi antioksidanti, ki preprečujejo prezgodnje staranje celic, nastanek raka in pojav srčno-žilnih bolezni. Poleg tega grozdje spodbuja prebavo, cirkulacijo, delovanje jeter in ledvic ter izločanje strupenih snovi iz telesa.
Fige
Fige vsebujejo obilje koristnih hranil, med drugim vitamin A, vitamine B1 in B2, kalcij, železo, fosfor, mangan, natrij in kalij. Ker so bogate z vlakninami, preprečujejo zaprtje, pomagajo pri izgubi telesne teže in znižujejo raven slabega holesterola. Bioaktivne spojine v figah preprečujejo nastanek raka, zlasti raka debelega črevesa, ter drugih bolezni.
Slive
Slive so nizkokalorična superhrana, ki ne zvišuje ravni sladkorja v krvi, hkrati pa prinaša številne koristi. Sveže in suhe slive pomagajo pri težavah z zaprtjem ter osteoporozo. Bogate so z antioksidanti, zato zmanjšujejo vnetja in ščitijo celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Vsebujejo tudi polifenole, ki pozitivno vplivajo na zdravje kosti ter pomagajo zmanjšati tveganje za srčne bolezni in sladkorno bolezen.
Jajčevec
Odličen vir vitaminov C, K in B6, tiamina, niacina, magnezija, mangana, fosforja, bakra, vlaknin, folne kisline, kalija in drugih mineralov in vitaminov. Izboljšuje prebavo, krepi zdravje srca in kosti, preprečuje nekatere vrste raka, saj se učinkovito bori proti prostim radikalom. Prav tako pomaga preprečevati anemijo in ohranja možganske funkcije.
Rdeče zelje (vijolično zelje)
Zmanjšuje vnetja in ščiti pred določenimi vrstami raka. Vijolično zelje je nizkokalorično, vendar dober vir vlaknin in vitaminov A, C, K in B6. Vsebuje tudi manjše količine drugih vitaminov in mineralov. Je odličen vir koristnih rastlinskih spojin in antioksidantov, ki pomagajo ohranjati zdravje srca in kosti.
Vir: Telegraf - Klinika
Preberite si tudi: Priljubljen jesenski prigrizek: To so 3 načini, kako popolno speči kostanj