Virus ebola - spoznajte nevarnost, ki se je boji cel svet!

Virus ebola - spoznajte nevarnost, ki se je boji cel svet! (foto: profimedia) profimedia
28. 3. 2015

V minulih mesecih v medijih ni bilo mogoče spregledati grozljivih poročil o razsajanju virusa ebole. Spoznajte smrtonosni virus, ki se hitro širi, prenaša pa s telesnimi tekočinami.

Lanski izbruh v zahodnem delu Afrike je udaril po Gvineji, Liberiji in Sieri Leone, za sabo pa je pustil na tisoče mrtvih. Razsežnost okužbe je prestrašila tamkajšnje prebivalce in povzročila zaskrbljenost po vsem svetu. Nekaj primerov je bilo namreč tudi v neafriških državah.

Virus ebola se prenaša s krvjo in z drugimi telesnimi tekočinami okužene osebe ali živali.

Pogosti prenašalci so opice in vrsta netopirjev. Simptomi bolezni se pojavijo hitro, lahko že po dveh dneh ali najpozneje v treh tednih. Prva znamenja so vročina, vneto grlo, glavobol in bolečine v mišicah. Zdravstvene težave se stopnjujejo v bruhanje, drisko in kožne izpuščaje, nato se začnejo notranje in zunanje krvavitve ter odpoved organov. Najpogosteje jeter in ledvic.

Bolezen se je prvič pojavila leta 1967 v Zairu (danes DR Kongo). Od takrat je bilo več izbruhov bolezni, a še nikoli v tolikšnem obsegu kot lani. Virus se je namreč s podeželja razširil v mestno okolje. Okuženi imajo malo možnosti za preživetje, najbolj nevaren pa je tip zaire z več kot 80-odstotno smrtnostjo. Uradno dovoljenega in potrjenega zdravila za okužbo z ebolo še ni, v laboratorijih pa seveda razvijajo cepiva in jih tudi testirajo. Nekatera obetajo, da bo bolezen kmalu mogoče zajeziti.

Zakaj je virus ebola tako nevaren?

Večina virusov ima zaobljeno, kroglasto obliko, virus ebola pa je dolg in tanek. Zaradi takšne oblike ima večjo površino, kar mu omogoča, da napade večje število celic. Virus je povrhu prekrit z lepljivimi beljakovinami, ki se povezujejo s sprejemniki (receptorji) človeških celic in odlagajo genetski material. Genetski material preplavi zdrave celice in se razmnožuje v kopije novih virusov.

Ko virus vstopi v telo, najprej razoroži imunski sistem, tako da se mu bele krvničke ne morejo postaviti po robu in preprečiti hitrega širjenja po telesu.

Po okužbi z virusom hemoragične mrzlice začnejo okužene celice izločati beljakovine, zaradi katerih začne kri uhajati iz žil. Odtekanje krvi ima hude in pogosto usodne posledice: porušeno delovanje ledvic in jeter, padec krvnega tlaka ter notranje in zunanje krvavitve.