Viva Cuba Libre!

27. 11. 2016
Viva Cuba Libre! (foto: Ivana Krešić)
Ivana Krešić

Med ameriško prohibicijo, v obdobju od leta 1920 do 1933, je bila Havana drugi Las Vegas. Številne ladje ter letala so prevažali žejne Američane proti jugu, na Kubo. In Havana jih je pričakala z res na široko odprtimi rokami (in še s čim).

Odpirali so se številni nočni klubi in bari, mešali so se novi in novi koktajli. Nekateri med njimi so še danes priljubljeni, drugi so že davno pozabljeni in jih lahko naročite le še v zaprašenih havanskih barih.

Med pozabljene na žalost spadata tako nežni damski koktajl Mary Pickford kot tudi El Presidente. Basil Woon, avtor knjige When It's Cocktail Time in Cuba, je leta 1928 zapisal: »El Presidente je aristokrat med koktajli in hkrati najbolj priljubljen koktajl med višjim slojem Kubancev.« Victor Bergron, človek, ki je ustvaril Mai Tai, pa je dejal: »El Presidente je pravzaprav kubanski martini. In če mene vprašate – veliko boljši!«

Veliko bolje se je godilo daiquiriju. Zahvala gre tudi Ernestu Hemingwayu, ki je ime El Floridite in daiquirija ponesel prek meja Kube tudi s svojim pivskim rekordom – 16 dvojnih daiquirijev na en mah! Hemingway je pil različico klasičnega daiquirija, tako imenovani zmrznjeni daiquiri oziroma Hemigway special. Zaradi Hemingwayeve sladkorne bolezni je Antonio Melan sladkorni sirup v pijači nadomestil s sokom grenivke in maraskinom. Mimogrede, daiquiri je bil tudi najljubši aperitiv Johna F. Kennedyja. S prihodom Fidela Castra se je ameriško veseljačenje na Kubi končalo.

Paradižniki bodo obrodili kot nori, če jim dodate to kuhinjsko sestavino

Kaj pa se bo zgodilo ob njegovem odhodu? Lahko Kuba pričakuje nekdanji glamur? Bodo nekdaj slavni in danes pozabljeni koktajli znova zaživeli?

Preverite vse slavne kubanske recepte za odlične koktajle na Playboy.si