Vladimir Putin in Barack Obama: Dve ikoni, dve različni zgodbi

Vladimir Putin in Barack Obama: Dve ikoni, dve različni zgodbi (foto: Profimedia) Profimedia
11. 8. 2016

S svojim obiskom Slovenije je pred kratkim veliko prahu dvignil ruski predsednik Vladimir Putin. Ikonični mož, ki na trenutke deluje celo zastrašujoče, je Slovencem s čustveno prežetim govorom ob ruski kapelici vsaj malce odtajal srca in s tem presenetil tudi rusko javnost.

Tančica skrivnosti, ki se že vse od začetka njegove politične kariere plete okrog njegovega zasebnega življenja, pa še vedno ostaja ena izmed najbolj želenih zgodb sveta. A podoba, kot je videti, ni vse. Na eni strani Rusija s Putinom, ki na čelu države sedi že 16 let, na drugi pa predsednik ZDA Barack Obama, eden izmed najpriljubljenejših svetovnih voditeljev, ki ne skriva nasmeha, še manj pa tega, da obožuje vlogo ljubečega očeta in moža. Dva ikonična moža, dve popolnoma različni zgodbi ...

In če začnemo pri prvem. Vladimir Putin se je leta 1952 rodil v običajni družini materi gospodinji in očetu, ki je takrat delal kot varnostnik. Kot najstnik je obiskoval srednjo šolo, ki se je osredotočala na področje naravoslovja, predvsem kemije. Vse do petega razreda ga ocene niso kaj dosti zanimale, je pa svoje sanje o rožnati prihodnosti začel tkati v šestem razredu, ko je na pobudo tedanje učiteljice in očeta domov začel nositi lepe ocene in se pridružil mladi pionirski organizaciji, v kateri je hitro postal tudi predsednik. Študij je nadaljeval na fakulteti za pravo v Leningradu in diplomiral leta 1975, istočasno pa je pridobival tudi znanje na šoli KGB in pozneje za omenjeno organizacijo opravljal tudi delo. Prav to ga je leta 1985 vodilo v Vzhodno Nemčijo, kjer je delal vse od leta 1990, a še preden se je odpravil, je njegovo življenje zaznamoval pomemben dogodek. Poroka z Ljudmilo Škrebnevo. Putin je svojo bodočo ženo spoznal prek skupne prijateljice. Ljudmila je takrat delala kot stevardesa za eno izmed domačih letalskih družb, in kot je povedala tujim medijem, jo je Vladimir v trenutku pritegnil. "Tri ali štiri mesece pozneje sem že vedela, da je to mož, ki ga potrebujem," je namreč razkrila v enem izmed redkih intervjujev. Tri leta po prvem srečanju je Putin Ljudmilo prosil za roko, zvestobo pa sta si obljubila 28. julija 1983.

Dve leti pozneje, tik pred njegovim odhodom v Nemčijo, sta zakonca pozdravila prvo hčerko, Marijo, drugorojenko Katerino pa le leto pozneje v Dresdnu. Obe dekleti sta poimenovala v čast babic, Marie Putin in Jekaterine Škrebneve. In čeprav o svoji očetovski vlogi ne govori veliko, je njuna mama medijem priznala, da ima hčerki izredno rad.

"Nimajo vsi očetje tako močno radi svojih otrok, kot ju ima on. Vedno ju je rad razvajal, medtem ko sem bila jaz tista, ki ju je morala kaznovati," je povedala Ljudmila, Putin pa je ves čas svojega medijskega pojavljanja družino skrbno varoval pred zvedavimi vprašanji novinarjev. Njegova kariera se je po letu 1990 strmo vzpenjala, leta 1996 je dobil prvo delovno mesto v predsedniški pisarni, prvič pa je bil kot predsednik Rusije izvoljen leta 2000. Čeprav podatke o življenju svoje družine še danes uspešno skriva, ne more enako trditi za svojo ljubico z zlatim olimpijskim odličjem. Leta 2009, ko je bil Putin še vedno poročen z Ljudmilo, so postale govorice in namigovanja o tem, da naj bi se predsednik zapletel v razmerje z ritmično telovadko Alino Kabajevo, tedaj 25-letno športnico, čedalje glasnejše. Le kratek čas za tem, ko naj bi se začela njuna zveza, je bila Alina opažena z velikim diamantnim prstanom na roki ter istočasno postala tudi poslanka v Putinovi stranki Združena Rusija. Ruski mediji so leta 2009 pisali o tem, da naj bi slavna telovadka s Putinom imela otroka, čeprav je v intervjuju za naslovno zgodbo ruskega Vogua vztrajala, da gre za njenega nečaka Arsenia. Vse to je pripomoglo k Putinovi ločitvi od Ljudmile v letu 2013. Govorice o poznem očetovstvu so postale glasne tudi lani, ko je februarja Putin skrivnostno izginil za 11 dni. Ne Putin ne Kabajeva nista potrdila govoric, a vedno glasnejša so bila pričevanja, da naj bi par takrat dobil deklico. Približno v istem času je bil Putin prav tako opažen s poročnim prstanom, za katerega pa je pozneje dejal, da je še iz časov prvega zakona.

Čeprav je s skrivnostnostjo Putin načel že tisoč in eno zgodbo, je Obama z mediji vedno rad spregovoril o vsem, vključno o svoji družini.

Potomec Kenijca in Američanke evropskih korenin se je leta 1961 rodil na Havajih. Kot otrok Obama s svojim očetom ni imel dobrega odnosa. Po tem, ko so se starši leta 1964 ločili, se je njegov oče namreč vrnil v Kenijo. Medtem ko je Obama na Havajih živel s svojimi starimi starši, se je vpisal na akademijo Punahou, kjer je diplomiral s častmi leta 1979. Kot eden od treh temnopoltih študentov je Obama postal bolj ozaveščen o rasizmu. Njegovo življenje je že zgodaj zaznamovala tragedija, saj je leta 1981 oče doživel prometno nesrečo, v kateri je izgubil obe nogi. Priklenjen na invalidski voziček je pozneje izgubil službo, leta 1982 pa je bil udeležen v še eni prometni nesreči, ki pa je bila zanj usodna. Tedaj je bil Obama star komaj 21 let. Po srednji šoli je izobraževanje nadaljeval najprej v Los Angelesu, potem pa še na univerzi Columbia v New Yorku, kjer je diplomiral iz političnih znanosti. Po tem, ko je dve leti delal v poslovnem sektorju, se je leta 1988 vpisal na Harvard, kjer je študiral pravo. Leta 1990 je bil izvoljen kot prvi Afroameričan, ki je urejal priznano revijo Harvard Law Review, diplomiral pa je naslednje leto. Z današnjo prvo damo, sicer prav tako odvetnico Michelle se je poročil leta 1992, preselila sta se v Kenwood, v bližino Chicaga, in leta 1998 prvič postala starša hčerki Malii ter tri leta pozneje še drugorojenki Natashi, ki je bolje znana kot Sasha. Dekleti sta že vse od začetka njegovega medijskega pojavljanja zgledni Američanki, ki se izobražujeta na zasebni šoli Sidwell Friends School v Washingtonu. Kot srednješolka je Malia del poletja 2015 preživela kot delavka v televizijskih studiih v New Yorku in Los Angelesu. Letošnjega maja je Bela hiša sporočila, da si bo Malia po študiju privoščila leto premora in se nato vpisala na harvardsko univerzo.

Napisala: Kaja Milanič
Fotografije: Profimedia