Vladimir Putin na volitvah za ruskega predsednika potrdil svoj četrti mandat!

Vladimir Putin na volitvah za ruskega predsednika potrdil svoj četrti mandat! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
18. 3. 2018

Vladimir Putin vlada Rusiji že skoraj 20 let, z zmago na aktualnih predsedniških volitvah pa si je zagotovil četrti mandat na čelu države. Odkar se je nekdanji tajni agent in imetnik črnega pasu v judu vselil v Kremelj, je prevzel popolno oblast v državi, utišal opozicijo in Rusiji povrnil ugled velike sile.

Vladimir Vladimirovič Putin se je rodil 7. oktobra 1952 v Leningradu, današnjem Sankt Peterburgu, v revni delavski družini.

Drobni, 170 centimetrov visoki moški strogega pogleda, je po lastnih besedah po naravi borben, kar je dokazoval že od rosnih let. "Bil sem huligan, ne pionir," naj bi nekoč dejal o sebi. Ukvarja se z borilnimi športi - treniral je boks, lahko pa se pohvali tudi s črnim pasom v judu.

Po končanem študiju prava se je zaposlil pri takratni sovjetski tajni službi KGB, kjer je bil dejaven 17 let. Med letoma 1985 in 1990 je bil nameščen v tedanji Nemški demokratični republiki (NDR); mlajša od njegovih dveh hčera v zakonu z ženo Ljudmilo, Katja, se je rodila v nemškem Dresdnu. Leta 2013 sta se z Ljudmilo po treh desetletjih zakona ločila.

Po razpadu Sovjetske zveze je bil pomočnik reformističnega župana rodnega Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka. Leta 1996 je postal namestnik vodje kabineta tedanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina, leta 1998 pa vodja naslednice KGB, FSB.

Avgusta 1999 je bil presenetljivo imenovan za premierja, marca 2000 pa so ga, potem ko je po Jelcinovem odstopu opravljal dolžnosti začasnega predsednika, prvič izvolili za ruskega predsednika. Po dveh zaporednih štiriletnih predsedniških mandatih Putin leta 2008 v skladu s tedaj veljavno ustavo ni smel kandidirati za tretji predsedniški mandat.

Za svojega naslednika na čelu Rusije je izbral zvestega pomočnika Dmitrija Medvedjeva, ki so ga kritiki označevali za njegovo marioneto. Medvedjev mu je po mnenju analitikov "držal mesto" do ponovne izvolitve, obenem pa ga je imenoval za premierja. Putin je bil po mnenju mnogih najmočnejši predsednik ruske vlade doslej.

Tekoče govori nemško, vse boljši je v angleščini. Velja za najbolj žilavega ruskega politika in deloholika, ki zmerno uživa alkohol, ne kadi in vsak dan eno do dve uri nameni rekreaciji.

Putin svoje športno telo pogosto kaže v javnosti. Svoje mišice ohranja z borilnimi športi, pa tudi s plavanjem, jahanjem in smučanjem. Pri tem ga zvesto spremljajo ruski mediji, ki so ob njem tudi, ko v ruski divjini pleza na vulkane, z uspavalnimi naboji strelja sibirske tigre, "zgoraj brez" ribari v sibirskih rekah in se potaplja v Črnem morju.

Medtem ko Putin na Zahodu velja za sovražnika številka ena, ki krade ozemlja sosednjim državam, se vmešava v volitve in preti z najsodobnejšim orožjem, je za milijone Rusov mož, ki je vzpostavil stabilnost po političnem in gospodarskem kaosu v 90. letih prejšnjega stoletja in Rusijo vrnil na mednarodni oder po ponižujočem propadu Sovjetske zveze.