Vladimir Putin se je ob pravoslavnem prazniku potopil v ledeno jezero

Vladimir Putin se je ob pravoslavnem prazniku potopil v ledeno jezero (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
19. 1. 2018

Ruski predsednik Vladimir Putin in številni pravoslavni verniki so se ob praznovanju Jezusovega krsta tradicionalno potopili v ledeno mrzle reke in jezera. V nekaterih delih Rusije so zaradi ekstremno nizkih temperatur, ki so se v Sibiriji spustile do -68 stopinj Celzija, obred odpovedali.

Putin, obkrožen s pravoslavnimi duhovniki, ki so v rokah držali ikone, se je pri petih stopinjah pod ničlo potopil v ledeno mrzlo jezero Seliger, ki leži okoli 350 kilometrov severozahodno od Moskve.

Njegovemu zgledu so sledili številni Rusi, ki so zbrali pogum in zakorakali v luknje, izvrtane v zaledenelih rekah in jezerih. Lani je v obredu sodelovalo dva milijona Rusov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Norilsku, ki leži nad severnim tečajnikom, so občinske oblasti prebivalcem "iz varnostnih razlogov" prepovedale izvajanje obreda, saj je temperatura ob močnem vetru padla na 52 stopinj pod ničlo.

Jezusov krst so z obrednim potopom v ledeno vodo obeležili tudi številni verniki v Ukrajini in Belorusiji.

V skladu s pravoslavno tradicijo naj bi se verniki trikrat potopili pod vodo - v imenu očeta, sina in svetega Duha, s čimer se spominjajo Jezusovega krsta v reki Jordan.