Vnetju sečil bolj podvržene ženske

Vnetju sečil bolj podvržene ženske (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lady
21. 8. 2018

Z izrazom oslabljen mehur opisujemo stanje, ko nam urin nehotno uhaja. Uhajajo lahko manjše količine urina, morda le nekaj kapljic. Izloči pa se lahko celotna količina urina, ki je v mehurju. Stanje se še poslabša, ko nas 'napadejo' uroinfekti.

Vnetje sečil je bakterijska okužba, ki prizadene del sečil, kar prepoznamo predvsem pri bolečem in pogostem uriniranju ter vročini in bolečinah v ledjih. Pri starejših in zelo mladih so lahko simptomi nejasni ali nespecifični. Okužbe sečil se pojavljajo pogosteje pri ženskah kot pri moških, pri čemer je polovica žensk imela okužbo najmanj enkrat v življenju. Do ponovitev pride pogosto. V nezapletenih primerih je okužbe sečil mogoče enostavno pozdraviti s kratko kuro na osnovi antibiotikov, čeprav se s tem povečuje odpornost proti številnim antibiotikom, ki se uporabljajo za zdravljenje te bolezni. V zapletenih primerih je morda potrebno dolgotrajnejše zdravljenje ali pa intravensko dajanje zdravil; če se simptomi ne izboljšajo v dveh ali treh dneh, je potrebno dodatno diagnostično testiranje.

Preprečevanje okužb sečil

Čeprav se okužbe spodnjih sečil redkeje prenesejo navzgor na ledvice, jih je pomembno preprečevati. "Okužbe sečil pri ženskah v rodni dobi so zelo pogoste. Ob vnetju sečnega mehurja bolnice čutijo pekočo bolečino ob odvajanju seča, na vodo jih tišči pogosteje, odvajajo majhne količine mot­nega seča, ki ima neprijeten vonj ali je celo krvav, ob tem se bolnice tudi slabo počutijo in čutijo bolečino nad sramno kostjo, ki seva v križ. Okužbe sečil zdravimo z antibiotiki," pojasnjuje nefrologinja dr. Marjeta Mravljak iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, ki za preprečevanje okužb sečil zdravim ženskam priporoča vnos večjih količin tekočine in opozarja: "Če se okužbe pojavljajo po spolnih odnosih ali čutijo potrebo po odvajanju seča po spolnem odnosu, odsvetujemo kopeli in priporočamo prhanje. Odsvetuje se uporaba preparatov za intimno nego ali izpiranje nožnice, saj ti ukrepi lahko spremenijo normalno zaščitno nožnično bakterijsko floro. Priporočamo skrb za redno prebavo in brisanje po odvajanju blata od spredaj nazaj. Spolno prenosljive okužbe preprečimo z uporabo kondoma. Pri ženskah v menopavzi lahko ginekolog predpiše estrogenske preparate za preprečevanje suhe sluznice nožnice, pri inkontinenci seča se priporočajo Keglove vaje, včasih kirurški poseg, ki je lahko način zdravljenja tudi pri zastajanju seča. Zaščitno delujejo preparati brusnic in D-manoze. V primeru pogostih okužb in težavah bolnice pa se zdravnik lahko odloči za zaščitne odmerke antibiotika tudi več mesecev."

Urinska inkontinenca

Urinska inkontinenca je bolezen, s katero se srečujejo tako ženske kot moški, in med njimi pogosto tudi mlajši. Vendar ljudje o njej še danes težko spregovorijo. Spopadanje s to boleznijo, ki je še vedno odeta v tišino, bi bilo lažje, če bi o njej več govorili in spoznavali ozadje ter predvsem preventivo. Najpogostejši vzrok za nehoteno uhajanje urina pri ženskah je oslabljena mišica zapiralka ali sfinkter, ki je tik pod izhodom mehurja ali mišice in vezi medeničnega dna, s čimer se pogosto srečajo nosečnice. Pri moških je pogost vzrok povečana prostata. Zdravljenje je odvisno od vzroka za nastanek bolezni, vrste inkontinence in stopnje obolenja. Če je vzrok znan in oblika inkontinence blaga, si lahko pomagamo s splošnimi ukrepi. Pri tem ima zelo velik pomen gibanje in izvajanje različnih vaj, med katerimi so najbolj razširjene Keglove vaje, s katerimi krepimo medenično dno. Na inkontinenco lahko vplivata tudi prehrana in pijača. Poslabšajo jo lahko npr. alkohol, kava in pravi čaj. V resnejših primerih se inkontinenca zdravi z zdravili in kirurškimi posegi. Urinska inkontinenca vsekakor zahteva veliko samodiscipline, reda in vztrajnosti, saj izboljšanje poteka zelo počasi.

Ne pozabite na tekočino!

Kar gre noter, mora tudi ven. Več tekočine ko popijemo, več je tudi izločimo. S tem pa iz telesa izpiramo odvečne snovi, tudi bakterije, ki se znajdejo v urinarnem traktu. Še posebej so koristni napitki, ki imajo blagodejne učinke na urinarni trakt, na primer sok iz brusnic.

Vaje za zdravje medeničnega dna

Za čim bolj zdrav mehur in čim manj težav poskrbite za redno izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna. Keglove vaje so dober začetek. Vendar se morate pred začetkom prepričati, da namesto potrebnih mišic ne aktivirate napačnih – npr. mišic zadnjice, trebuha, stegen. Prav tako sta pomembna dihanje ter način, kako stojite. Pravilen položaj telesa je ključen, dih ne sme zastati, temveč je potrebna konstantna fluidnost vdiha ter izdiha. Upoštevajte nekaj splošnih nasvetov, kako se izogniti vnetju sečil, jejte čim bolj zdravo in poskrbite, da boste dnevno spili dovolj tekočine. Če je uriniranje prepogosto (več kot osemkrat v 24-urah), pekoče, če opazite kri v urinu ter uhajanje urina, pa se takoj posvetujte z zdravnikom.

Besedilo: Anja P. Kontrec // Fotografija: Shutterstock