Vodene vadbe v naravi - kaj, kje in kdaj?

Vodene vadbe v naravi - kaj, kje in kdaj? (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
27. 4. 2017

Končno so nas začeli razveseljevati prijaznejši dnevi, s koncem zime pa je konec tudi izgovorov, ki smo si jih izmišljevali, da bi opravičili fizično neaktivnost.

Pomladi se dnevi daljšajo in prav nobenega razloga ni, da se ne bi začeli gibati v naravi. Ogrom­no aktivnosti v naravi lahko počnemo v krogu družine ali prijateljev, malce težje pa si je zamisliti skupinske vadbe na prostem. A tudi tisti, ki prisegajo na gibanje pod strokovnim vodstvom in v večji skupini, niso več omejeni na zatohle telovadnice ali vadbene centre. Vsako leto se izbor skupinskih vadb v naravi povečuje, kar pomeni, da lahko še naprej vadimo v družbi odličnih trenerjev in motivatorjev in v skupini novih znancev in prijateljev.

Pilates

Vadba, o kateri se v zadnjih letih največ govori, ima zanimivo zgodovino oziroma je zanimiva življenjska zgodba njenega ustanovitelja Nemca Josepha Hubertusa Pilatesa. Med prvo svetovno vojno je bil namreč interniran, svoje znanja vzhodnoazijskih vadb, joge in zenovske meditacije, ki jih je pridobil kot boksar, cirkusant in potapljač, pa je uporabil za poučevanje svojih sojetnikov. Po prvi svetovni vojni se je izselil v ZDA, na ladji čez Atlantik spoznal svojo bodočo ženo Claro, s katero sta v New Yorku odprla studio, v katerem sta poučevala do 60. let prejšnjega stoletja.

Njuna kombinacija nadzorovanega gibanja, ozaveščanja telesa in globokega dihanja je najprej navdušila plesalke, ki so jim množično sledile premožne Newyorčanke in kontrologija, kot je svojo vadbo poimenoval Pilates, je postala hit.

Med vadbo kontrologije oziroma pilatesa s pomočjo duha nadzorujemo mišice, s tem pa izboljšamo gibčnost, pridobimo moč in razvijemo nadzor nad celotnim telesom. Vadba se osredotoča predvsem na uporabo globokih mišic telesa, za katere v večini niti ne vemo, da obstajajo. Čeprav v večini pilates studiev med vadbo uporabljajo različne pripomočke, se da pilates učinkovito izvajati tudi na prostem, potrebujete le svojo blazino, udobna oblačila in obilico dobre volje. Pilates inštruktorica Ena Blaževič v juniju začenja vadbo pilatesa v ljubljanskem Tivoliju.

Kdaj: vsak ponedeljek in sredo ob 18.30., začetek vadbe 5. junija 2017

Kje: pred bazenom Tivoli, Celovška 25, Ljubljana

Cena: 5 evrov /trening, mesečna vadba 30 evrov

Prijave: telefon: 070/871-459 ali befitstudio1@gmail.com

Več informacij: facebook: @befitstudio1

Qigong in taijiquan

Skupinske vadbe niso le poskakovanje ob divji glasbi, veliko je tudi vadb, s katerimi umirimo telo in duha. Qigong in taijiquan sta tradicionalni in starodavni veščini, ki izvirata iz Kitajske, v zadnjih desetletjih pa sta, predvsem kot zvrsti sprostilno gibalne vadbe, postali znani in priljubljeni po vsem svetu. Za qigong in taijiquan so značilne počasne, tekoče kretnje in sprostilno dihanje, ki uskladijo telo in um vadečih, kar je odlična obramba pred obolenji in učinkovit način krepitve vitalnosti. Vadba obeh veščin obsega različne energetske tehnike, ki se izvajajo sede, stoje ali v gibanju, pomembni pa so tudi ustrezno dihanje, drža, osredotočenost in zmožnost predstave, ki skupaj ustvarjajo polje močne, zdrave in vitalne energije qi, ki jo pri nas imenujemo bioenergija.

Raziskave ameriškega inštituta Harvard Medical School potrjujejo, da sta qigong in taijiquan eni od najboljših vadb za ohranjanje psiho-fizičnega zdravja in učinkovito pripomoreta k preprečevanju številnih zdravstvenih težav in bolezni, kot so visok krvni tlak, bolezni srca, diabetes, artritis, osteoporoza, težave s spanjem, koncentracijo ali učenjem in težave z ravnotežjem. Ena največjih prednosti vadbe teh kitajskih veščin pa je, da vadba ne troši rezerv moči, ampak jih ohranja in čvrsti, zato jo lahko izvajamo tako v mladih letih kot tudi pozno v starost.

Društvo Tolmun s prihodom lepega vremena svojo vadbo qigonga in tajiquana seli v naravo. V maju začenjajo vadbo v ljubljanskem parku Tivoli, vse, ki bi radi spoznali veš­čini, pa vabijo k brezplačni poskusni vadbi. Fizično nezahtevna vadba traja eno uro in je vodena, tako da je primerna za vse starostne skupine, tiste z izkušnjami ali brez.

Kdaj: vsako soboto v maju ob 9.00

Kje: Park Tivoli, Ljubljana.

Zborno mesto: pred vhodom v zgradbo bazena Tivoli, Celovška 25, Ljubljana

Cena: brezplačno

Prijave: telefon: 041/430-650 ali

email: solanotranjemoci@gmail.com

Več informacij: http://taichi-sola.si

Visionbody

Ljudje smo si različni, zlasti ko pride do načina razgibavanja mišic. Nekateri prisegajo na vzdržljivost in se dolge ure potijo v vadbenih centrih ali v naravi, druge od gibanja odvrne že misel na več kot nekaj minut poskakovanja.

Nekateri se odlično počutijo v skupini, drugi so individualisti. Če ste se našli med 'drugimi', potem je vadba s pomočjo elektrostimulacije, imenovana Visionbody, pravšnja za vas. Športni strokovnjaki so namreč že zdavnaj ugotovili, da blagi električni impulzi učinkovito pomagajo pri učvrščevanju mišic in nabiranju moči.

Tehnologija elektro mišične stimulacije (EMS) je postala priljubljena po vsem svetu, saj s pomočjo aparata, ki mišice krči z električnimi impulzi, kar povzroča naravno krčenje mišice, kot ga dosežemo s fizično aktivnostjo (tek, fitnes, aerobika ...), v veliko krajšem času dosežemo enake rezultate kot z navadno aktivnostjo. Vadba se je z ene ure, s pomočjo EMS tehnologije skrajšala na vsega 20 minut, učinkovitost trening pa je večja kot pri 'normalni' vadbi.

Čeprav ima takšna vadba veliko prednosti, pa se številni zanjo niso odločali, saj je pogled na vadeče, priklopljene na aparate, precej nenavaden, če ne strašljiv. Revolucijo na področju tehnologije EMS je prineslo podjetje Visionbody, ki uporablja enako tehnologijo, a je posebej izdelano obleko s stimulacijskimi žepki brezžično povezalo z računalniško tablico, ki jo upravlja trener. Vadba je postala veliko bolj svobodna in vizualno privlačna, saj vadeči vaje lahko izvajajo vsepovsod, trener pa jih spremlja in jim uravnava električne stimulacije prek iPada. Vadbo s tehnologijo visionbody lahko učinkovito izvajate kjerkoli v naravi, po 20 minutah visokointenzivne vadbe pa lahko na trpljenje pozabite in le še uživate na toplem soncu.

Kdaj in kje: kjerkoli, po dogovoru s trenerjem

Cena: predstavitveni trening 15 evrov,

Prijave: telefon: 040/474-276

Več informacij: http://www.visionbody.si/

Zabaven bootcamp

Trenutni hit med skupinskimi vadbami je visokointenziven trening, imenovan bootcamp. Čeprav ime vzbuja strah in pred oči prikliče prizore iz vojaških filmov, v katerih vojake maltretirajo sadistični polkovniki in jih podrejajo strogi disciplinskim prijemom v obliki neskončnih sklec, poskokov, počepov in preskakovanja ovir, je bootcamp vse kaj drugega.

Gre za zabavno obliko funkcionalne vadbe, ki vključuje vaje za vse mišične skupine, ki jih vadeči delajo v različnih intervalih, z vmesnimi krajšimi premori. Čeprav se med vadbo uporablja kar nekaj rekvizitov (elastike, uteži, kolebnice, žoge ...), se bootcamp trening lahko učinkovito izvaja tudi na prostem. Osebna trenerka Katarina Tratar je kombinacijo vadbe bootcamp in teka (brez strahu, teka ni prav veliko) poimenovala Migaj z mano na prostem.

Vadba, ki vključuje tudi uporabo nekaterih rekvizitov, je vodena, a vsak udeleženec si izbere svoj tempo in intenzivnost treninga, tako se lahko skupini vadečih pridruži vsakdo, enourna vadba pa zaradi visoko intenzivnih intervalov pospeši metabolični učinek treninga (maščobo kurimo še nekaj časa po treningu), krepi fizično moč in vzdržljivost ter predstavlja idealen izgovor za zdrav in sproščen odklop od vsakdanjih problemov in skrbi.

Kdaj: vsak ponedeljek in sreda med 19.00 in 20.00 (možen 15-minutni podaljšek), od 1. junija dalje

Kje: Pred OŠ Nove Jarše, Clevelandska ulica 11, Ljubljana

Cena: junij in september 30 evrov/mesec, julij in avgust 5 evrov/trening

Prijave: telefon: 040/224-479

Več informacij: facebook: @migaj z mano na prostem

Besedilo: Jasmina Dvoršek

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri