Ste jo že poskusili?
Vsi vemo, da so sveži izdelki, kot so sadje in zelenjava, temelj zdrave prehrane, vendar ste se kdaj vprašali, katera zelenjava ima največjo hranilno vrednost? Od solat do pisane pečene zelenjave, možnosti ne manjka. Vendar je zdaj Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) uradno objavil seznam najbolj zdravih vrst zelenjave.
Preberite še: Zaradi nje je drastično spremenil svoje življenje: Kdo je ženska, ki je bila z Boro Čorbo do smrti?
Nedavno objavljena študija razkriva, katera zelenjava je vrhunska, ko gre za količino hranilnih snovi, rezultati pa so presenetljivi. Da bi rangirali sadje in zelenjavo, so raziskovalci iz CDC-ja uporabili podatke o hranilnih snoveh v surovi obliki sadja in zelenjave. Ta metoda je zagotovila, da izguba hranilnih snovi med kuhanjem ni dejavnik, čeprav je pomembno omeniti, da metode kuhanja lahko vplivajo na vsebnost hranilnih snovi v številnih vrstah zelenjave, N1 Hrvaška.
Raziskovalci so postavili prag, da bi določili, kaj bi se kvalificiralo kot “močno” sadje ali zelenjava, zahtevajoč, da hrana doseže ali preseže oceno 10 na svoji lestvici gostote hranilnih snovi. Gostota hranilnih snovi se nanaša na koncentracijo vitaminov, mineralov in drugih koristnih spojin, in čeprav ne obstaja jasna definicija ‘zares zdravega’ sadja in zelenjave (PFV), jih je študija identificirala kot hranilne snovi, ki so “močno povezane z zmanjšanim tveganjem za kronične bolezni, kar vključuje zeleno listnato zelenjavo, rumeno/oranžno, citrusno in jagodičevje”.
Študija CDC se je osredotočila na 17 ključnih hranil, vključno z vlakninami, kalijem, železom ter vitamini A, C, D, E in K.
Na samem vrhu te liste je vodna kreša s popolno oceno gostote hranilnih snovi 100. Takoj za njo je bila druga listnata zelenjava, kot so kitajsko zelje, blitva, rdeča pesa in špinača. Ta zelenjava si je zaslužila svoje mesto, ker je bogata z esencialnimi vitamini in minerali ter ima malo kalorij.
Tukaj je prvih 10 vrst zelenjave, ki so jo klasificirali kot “močna zelenjava”:
Vodna kreša (100,00)
Kitajsko zelje (91,99)
Blitva (89,27)
Rdeča pesa (87,08)
Špinača (86,43)
Cikorija (73,36)
Listnata solata (70,73)
Peteršilj (65,59)
Romanska solata (63,48)
Zeleni kelj (62,49)
Kaj naredi to zelenjavo tako zdravo? Zelenjava, ki je bila na vrhu CDC-jeve lestvice, deli skupne lastnosti, ki prispevajo k njihovi visoki gostoti hranilnih snovi. Večina je temno listnate zelenjave, ki je polna vitaminov A, C in K, skupaj z vlakninami, železom in antioksidanti. Te hranilne snovi so bistvene za različne telesne funkcije, od izboljšanja imunskega zdravja do vzdrževanja močnih kosti in promocije zdravja srca.
Vlaknine posebej pomagajo regulaciji prebave in lahko preprečijo določena kronična stanja, kot so diabetes in kardiovaskularne bolezni. Antioksidanti, ki se nahajajo v mnogih od teh vrst zelenjave, kot sta špinača in rdeča pesa, pomagajo nevtralizirati proste radikale v telesu, zmanjšujejo vnetja in potencialno zmanjšujejo tveganje za raka.
Vodna kreša spada v isto družino kot zelje in brokoli. Izvira je iz Evrope in Azije, kjer se stoletja uživa zaradi svojih hranilnih in zdravilnih lastnosti. Znana je po svojem rahlo pikantnem okusu. Hranilne vrednosti vodno krešo uvrščajo med odlično hrano za krepitev imunskega sistema, za zdravje kosti in za zdravo kožo. Visoka raven antioksidantov v rastlini pomaga v boju proti oksidativnemu stresu, kar lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni, kot so rak in bolezni srca.