Vodnik do lepe in zdrave kože

Vodnik do lepe in zdrave kože (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Lady
17. 3. 2017

Hiter tempo življenja skrajša že vsakodnevno lepotno rutino, kaj šele, da bi razmišljali o tedenskih ritualih ali celo mesečnih. Tako so piling telesa, čiščenje čopičev in pregledovanje znamenj potisnjeni na rob našega spomina. Nikar tako, da ne bo prepozno!

Vsak dan

Že vrabci na veji čivkajo, da je čiščenje obraza osnova za lepo in zdravo kožo. Čiščenje mora biti temeljito (s tem ne mislimo grobo) in dosledno. Če še niste, ga vpeljite tudi v jutranji ritual. Koža namreč ponoči ne spi, zato je potrebno sledove noči zjutraj sprati in kožo pred nanosom kreme osvežiti s tonikom.

V poplavi krem in serumov se nikakor ne zadovoljite z izdelki, o katerih niste prepričani. Zagotovo obstaja takšen, ki vam bo stoodstotno ustrezal, potrudite se, da ga najdete. Pa ne le enega. Koža okoli oči potrebuje svojo nego, saj je tanjša in nežnejša od preostalega obraza. Ta pa naj po večernem čiščenju uživa v delovanju nočne kreme.

Mleko za telo nanesite vsakokrat po prhanju, saj vam nanos ne vzame veliko časa, rezultat pa vas bo osupnil. Ne pozabite na vsaj osem kozarcev vode na dan, saj nobena krema ni tako učinkovita kot hidratacija. Naredite test in teden dni pijte dva in več litrov vode na dan. Razlika bo očitna! In, ne nazadnje, lepotni spanec ni le floskula. Osemurni je obveza!

Vsak teden

Med tedenske rituale zagotovo sodi maska, naj bo vlažilna, regenerativna, pomirjevalna, osvežilna ali takšna z učinkom liftinga. Vedno jo nanašajte na temeljito očiščeno kožo, za kar najboljši rezultat pa se udobno zleknite na kavč ali v kopalno kad in uživajte.

Če se ne morete odločiti, katero bi izbrali, je v drogerijah mogoče najti pakiranja za enkratno uporabo. Tako lahko vsak teden uživate v novem vonju in učinku. Dotaknimo se še predmetov, ki se vsak dan dotikajo vašega obraza – čopičev za ličenje. V teh nežnih ščetinah je mogoče najti vse prej kot nežne zadevščine. Loj, mrtva koža in ostanki izdelkov za ličenje zagotovo ne sodijo vanje, zato jih vsak teden enkrat potopite v toplo vodo, v katero ste dodali malce šampona za lase ali mila za intimno higieno.

Lahko jih očistite tudi z micelarno vodo. In ko smo ravno pri razkuževanju – v torbici imejte vedno čistilo za razkuževanje rok, ki ga lahko prav tako uporabite za razkuževanje mobilnega telefona. Tudi na njem se nabirajo sledi ličil in umazanije. Za konec tedenske rutine pa skočimo še v vašo spalnico, natančneje v posteljo. Če že ne celotne posteljnine, vsak teden obvezno zamenjajte vsaj prevleko vzglavnika. Verjetno nam ni treba razlagati, zakaj.

Vsak mesec

Vrhnja plast kože se obnavlja na približno 28 dni. To pomeni, da je pod njo že nova plast, stara odmre in se s telesa odlušči. To opazimo na brisačah, v kopalni kadi ... Da bi koži pomagali do sveže plasti (ki je kajpak sijoča in zdrava), je priporočljivo vsak mesec narediti piling telesa in obraza.

V drogerijah ponujajo ogromno tovrstnih izdelkov za obraz in telo, lahko pa se odločite za katerega iz domače shrambe. Osnovne sestavine za telo so oljčno olje ali med in sol ali sladkor, obraz pa osvežite s pilingom iz ovsene moke, sladkorja in mandljevega olja. Enkrat na mesec priporočamo tudi masažo obraza in telesa z eteričnimi olji. Za zdravje in dobro počutje. Na srce vam polagamo še samopregledovanje znamenj in sprememb na koži, seveda pa ne pozabite na dojke!