Vpliv družbenih omrežij na ljubezenska razmerja

Vpliv družbenih omrežij na ljubezenska razmerja (foto: Profimedia) Profimedia
27. 9. 2017

Ljubezen in odnosi so sestavni del delovanja človeške družbe, iskanje sorodne duše pa je ideal, po katerem že stoletja hrepenijo pesniki, pisatelji, umetniki in tudi velik del "navadnih smrtnikov". Ljubezen je zimzelena tema, ki jo je opeval že Homer v 9. stoletju pred našim štetjem, skozi zgodovino pa se je močno spremeninjala reprezentacija ljubezni in uporabljen diskurz.

V zadnjem času je na ljubezenska razmerja najbolj vplival hiter razvoj tehnologije. Internet je sicer zelo poenostavil možnosti komuniciranja, vendar je po drugi strani prav "online" pogovarjanje odnose prikrajšalo za eno najlepših stvari v ljubezni – romantiko in pozornost.

Po podatkih različnih študij se je z množično uporabo novih tehnologij še dodatno povečalo število ločitev, ljubezen pa se praznuje in poveličuje prek objav na najrazličnejših družbenih omrežjih.

Načini, na katere dužbena omrežija vplivajo na odnose, so tudi:

1. Pozabljanje, da je razmerje skupno potovanje dveh oseb

Zahvaljujoč Facebooku, Instagramu, Snapchatu itd. je danes možnosti za iskanje družbe nešteto. Lahko pa se zgodi, da zaradi možnosti obnavljanja prijateljstev in neštetih odprtih pogovorov z drugimi ljudje pozabijo na tiste najpomembnejše, "fizične" odnose z najbližjimi.

2. Laganje, prevare in izgovori

Komunikacija je sicer po eni strani ključ vsakega odnosa (saj veste - s pogovorom se da rešiti vse), po drugi strani pa je tudi sredstvo za manipulacijo, laganje in goljufanje. Najbolj patetična stvar, ki se je zgodila z vzponom družbenih omrežij, so všečki. Skoraj vse, kar počnemo na internetu, je, da všečkamo, delimo, komentiramo, retweetamo, tako da na koncu lahko izgubimo razsodnost o tem, kaj nam je zares lepo / všeč. In to se vsekakor pozna tudi v odnosih.

Poleg tega so razne aplikacije, ki omogočajo zmenkarije in iskanje sorodih duš, na zelo enostaven način omogočile, da jih določeni ljudje izkoriščajo za avanture in iskanje afer.

3. Pozabljanje bivših je postalo težje...

... predvsem zaradi številnih kanalov, ki nam omogčajo komuniciranje – imamo WhatsApp, Viber, Messenger in še bi lahko naštevali. Toliko več možnosti za pogovor prinese tudi več možnosti za napake, ki jih sicer ne bi storili. Saj veste, kako je bilo včasih. Partnerja sta se razšla in obstajala je velika možnost, da se morda sploh ne bosta več videla, kar lahko bistveno pripomore v procesu prebolevanja. Sedaj pa smo po razvezi še naprej prijatelji na Facebooku, na Instagramu sledimo vsakemu koraku bivšega partnerja in kadarkoli želimo, lahko z njim znova vzpostavimo kontakt. Kar pa se rado zgodi po kozarčku ali dveh. I

4. Stalen nadzor in preganjavica

Družbena omrežja omogočajo, da točno vidite, kdaj je bila oseba nazadnje "online". Lahko vas užalosti, ker je partner prijavljen, a vam ne odpisuje, ali pa se sprašujete, zakaj je bil ob treh zjutaj "online" - me vara, se pogovarja z drugimi?

5. Ljubosumje

Dejstvo, da je na internetu vse javno dostopno, lahko negativno vpliva na ljubezenska razmerja. Oseba na primer vidi, da je njen partner objavil fotografijo z nekom drugim in vprašanja "kdo je to, ali ima drugo / drugega" so skoraj neizbežna. Predstavo o zdravem in lepem razmerju meglijo tudi objave tistih "bolj premožnih", ki vsak so na zmenkih vsak dan v drugi prestižni restavraciji in seveda vsakič delijo fotografijo, ki vedno bolj postaja definicija popolnega zmenka. Ljudi potem preplavi ljubosumje, namesto da bi bili zadovoljni s tistim, kar imajo.

Grenak priokus v razmerjih pa prinaša tudi trend "kul socialne podobe", ki zapoveduje, da se morajo ljudje neprestano družiti in delati za druge ter se srečevati z ljudmi, s katerimi se v resnici sploh ne razumejo. To prinaša pomanjkanje časa za partnerja in izgovori: "Sem zelo zaposlen, se vidiva naslednji teden," so lahko zelo boleči.

Povzeto po: The Minds Journal

Priporočamo