Si (še posebej v poletni vročini) radi privoščite mrzlo pivo? To se zgodi z vašim telesom, če ga spijete vsak dan

3. 7. 2024
Deli
Dekleti s kozarcem piva v rokah (foto: Profimedia)
Profimedia

Pivo je eno izmed najbolj priljubljenih alkoholnih pijač po vsem svetu. Občasno uživanje piva je lahko prijetno, a vsakodnevno lahko vpliva na vaše telo na različne načine.

V poletni vročini ob večerih številnim prija kozarec piva - z njim se osvežijo po dnevu na plaži, rekreaciji ... A treba je vedeti, da to vpliva na naše telo. Vpliv različne hrane in pijače na posameznika je odvisen od njegove družinske zgodovine, zdravstvenega stanja, prehranskih navad ... Strokovnjaki pravijo, da obstaja nekaj splošnih načinov, kako lahko zmerno pitje piva vpliva na zdravje.

Povečanje teže

Pivo vsebuje kalorije, ki lahko hitro doprinesejo k dnevnemu vnosu kalorij. Ena pločevinka piva (355 ml) vsebuje približno 150 kalorij, odvisno od vrste in vsebnosti alkohola. Redno uživanje piva lahko privede do povečanja telesne teže, saj kalorije iz piva dodajo k skupnemu dnevnemu vnosu kalorij. Poleg tega alkohol upočasnjuje metabolizem, kar lahko prispeva k kopičenju telesne maščobe.

Vpliv na počutje

Morda lahko pitje piva ob koncu dneva pripomore k temu, da se oseba počuti bolj sproščeno. A zaradi tega se lahko zgodi, da se na dolgi rok ljubitelji piva počutijo slabše. Alkohol sicer kratkoročno pomiri in sprosti, a ko vpliv popusti, se počutje poslebša. Alkohol vpliva na možgane, vse skupaj pa lahko vodi do povečanega občutka tesnobe. Redno uživanje piva ni tisto, ki bo pripomoglo pri spopadanju s stresom, saj lahko povzroči odvisnost. Zato se le odločite za bolj zdrave alternative.

Obremenitev jeter

Jetra so odgovorna za presnovo alkohola, zato je vsakodnevno uživanje piva lahko obremenjujoče za ta organ. Dolgotrajno prekomerno uživanje alkohola lahko privede do bolezni jeter, kot sta alkoholni hepatitis in ciroza. Tudi zmerno uživanje alkohola lahko poveča tveganje za težave z jetri, še posebej, če je kombinirano z drugimi dejavniki, kot so slaba prehrana ali že obstoječe zdravstvene težave.

Slabši spanec

Nočni spanec je lahko na račun uživanja piva - slabši. Alkohol vpliva na melatonin - gre za hormon, ki ga možgani proizvajajo kot odziv na temo, tako da ima pomembno vlogo v ciklu spanja. In čeprav alkohol vpliva na to, da hitreje zaspimo, pravzaprav lahko moti spanec REM in zmanjša kakovost spanja. Zato ne čudi dejstvo, da nekateri zjutraj čutijo utrujenost.

No, občasno pitje piva (ali kakšne druge pijače, ki vsebuje alkohol) verjetno ne bo povzročilo zdravstvenih težav, a pomembno je vedeti, da so navade tiste, ki štejejo - še posebej tiste, s katerimi se sprostimo ob koncu napornega dneva. Če pivo uživate kot način sprostitve, raje razmislite o drugi navadi, ki ni povezana z alkoholom.

Sprostimo se lahko na precej drugačnih načinov - z gibanjem (plesom, kolesarjenjem, jogo ...), branjem, meditacijo in podobnim. Pomembno je najti tisto, kar nam ustreza. Seveda pa obstajajo tudi brezalkoholna piva, ki imajo res dober okus - in zakaj ne bi preizkusili teh?

Preberite še: