Vrhunski poznavalci razkrivajo: To je najboljše olivno olje

1. 9. 2025
Vrhunski poznavalci razkrivajo: To je najboljše olivno olje (foto: profimedia)
profimedia

Čeprav se zdi preprost izdelek, je med navadnim in ekstra deviškim oljčnim oljem (EVOO) velika razlika. Ekstra deviško olje je nerafinirano, hladno stiskano in ni bilo obdelano s kemikalijami ali toploto, zato ohrani več okusa, arome in hranilnih lastnosti. 

Strokovnjak za oljčno olje Mazen Assaf poudarja, da je treba pri izbiri olja biti pozoren na embalažo, temne steklene ali kovinske steklenice ščitijo olje pred svetlobo in toploto, ki lahko uničijo okus in koristne lastnosti.

Priporočljivo je izbrati olje iz ene same regije (single-origin), pri čemer je na etiketi jasno navedena sorta oljk, saj to kaže na njeno pristnost in višjo kakovost.

Čeprav Grčija in Španija veljata za državi z vrhunskimi oljčnimi olji, mnogi znani kuharji in strokovnjaki kot najboljša izpostavljajo italijanska olja. Olja iz regij, kot sta Toskana in Apulija, so pogosto cenjena zaradi izrazitega in uravnoteženega okusa. Posebej so pohvaljena olja iz sorte Coratina, pa tudi olja z manjših, družinskih kmetij, ki so ekološka in hladno stiskana.

Poleg kakovosti in geografskega porekla strokovnjaki svetujejo, da ste pozorni na oznake, kot je ZOP (zaščitena označba porekla), ki zagotavljajo, da je bilo olje pridelano v določeni regiji in po tradicionalnih metodah.

Kdo je skrivnostni Zevs: zapravlja milijone in živi kot bog

Ključna je tudi svežina olja, najbolje je, če je leto trgatve jasno označeno na steklenici.

Za tiste, ki iščejo preprostejše rešitve, so kakovostna olja na voljo tudi v supermarketih, vendar je pomembno preveriti etiketo in izbrati izdelke v temnih steklenicah, brez dodatkov drugih cenejših olj.

Z malo previdnosti pri izbiri lahko olivno olje postane ne le nepogrešljiv dodatek jedem, temveč tudi pravi gastronomski užitek, poroča Radiosarajevo.