O fuj! Vrnil je pokvarjeno meso, mesar pa ga je ob tem naredil nekaj neverjetnega

22. 2. 2025
Deli
O fuj! Vrnil je pokvarjeno meso, mesar pa ga je ob tem naredil nekaj neverjetnega (foto: Profimedia)
Profimedia

"Ko sem se odpravljal proti blagajni, sem zaznal neprijeten vonj ..."

Verjetno že veste, na kaj morate paziti, ko kupujete meso, a izkušnje kupcev dovolj zgovorno pričajo o tem, da previdnost nikoli ni odveč. Ko kupujete meso v trgovinah ali mesnicah je ključnega pomena, da izdelek skrbno pregledate in preverite njegovo težo na tehtnici, da bi se izognili morebitnim prevaram. Nekateri prodajalci namreč v meso dodajajo led ali vodo, da bi izgledalo bolj sveže, dražje kose mesa zamenjajo s cenejšimi ali pa spreminjajo oznake roka trajanja na embalaži.

Neprijetna izkušnja kupca – pokvarjeno meso na policah?

Zgodbo o neprijetni izkušnji pri nakupu mesa v enem izmed trgovskih verig je pred kratkim delil prebivalec Beograda. Opisal je, kako je takoj opazil, da z mesom nekaj ni v redu. "Šel sem v mesnico in vzel paket piščančjega fileja. Ko sem se odpravljal proti blagajni, sem zaznal neprijeten vonj in ugotovil, da prihaja iz mesa, ki sem ga pravkar kupil," je povedal. Ko se je vrnil k mesarju in mu povedal, da meso ni ustrezno, je doživel šokanten odziv.

Preberite še: Uf, mesar opozoril na tole, gre za trik, ki ga številni ne poznajo, odslej boste meso nakupovali drugače

"Na moje presenečenje je mesar odprl embalažo in preprosto vrnil file nazaj v hladilnik. Bil sem popolnoma osuplex," je povedal za portal Kurir. Dodal je, da je mesarja vprašal, zakaj je to storil, ta pa ga je preprosto še enkrat vprašal, ali bo meso kupil ali ne.

Ko je pogledala fotografijo z dopusta, jo je zmrazilo. “Kričala sem!”

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu mesa?

Pri nakupu že zapakiranega mesa je pomembno, da preverite deklaracijo na embalaži, še posebej datum pakiranja in rok trajanja. Prav tako bodite pozorni, ali je bila etiketa večkrat prelepljena, saj bi to lahko pomenilo, da je bil rok trajanja že spremenjen.

Poleg tega sta ključnega pomena barva in tekstura mesa:

  •  Mleto meso mora biti vijolično-rdečkaste barveSvinjina naj bo rožnato- sive barve.
  • Meso perutnine lahko variira od modrikasto-bele do rahlo rumenkaste. Sveža piščančja prsa imajo svetlejšo barvo in nevtralen vonj.
  • Govedina mora biti naravno rdečkasta in čvrste teksture s tankimi žilami maščobe. Izogibajte se govedini, ki ima sive ali črne madeže, saj to pomeni, da meso ni več sveže.

Kako se izogniti nakupu nekakovostnega mesa?

  •  Vedno preverite vonj mesa – če zaznate kiselkast ali neprijeten vonj, mesa ne kupujte.
  • Ne kupujte mesa, ki je videti preveč mokro ali sluzasto – to lahko pomeni, da se v njem nabira odvečna voda.
  • Preverite, ali embalaža ni preveč napihnjena, saj to lahko pomeni, da so se v mesu začele razmnoževati bakterije.
  • Nakupujte pri preverjenih mesarjih ali v trgovinah, kjer imajo stroge higienske standarde.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste lažje prepoznali sveže in kakovostno meso, se izognili zdravstvenim težavam ter poskrbeli, da boste za svoj denar dobili najboljše!

Novo na Metroplay: "Za vadbo ni nikoli prepozno." | Meliora Life Studio