Vrnitev v čase naših babic z novimi instant Franckovimi napitki iz žit Bianka

Alenka Godec med pitjem bele kave (foto: Alan Orlič) Alan Orlič
24. 5. 2016 | Promocijsko sporočilo

V kavarni Nebotičnik so pred dnevi predstavili novo, obogateno Franckovo linijo Bianka žitnih napitkov, o kateri ste gotovo že slišali z veliko nostalgije govorite svoje babice in prababice. Na prijetnem druženju, ki se mu je pridružila tudi pevka Alenka Godec, ki rada pije belo kavo, saj jo ta spominja na otroštvo, je barist iz Francka pripravljal čudovite napitke, medtem pa sta nutricistka Andreja Čampa Širca in direktorica Franck Žuža Gorinšek povedali še nekaj zanimivih dejstev o hranljivosti žitnih napitkov in novi liniji Bianka napitkov.

Franckovi instant napitki nastanejo s postopkom ekstrakcije in praženja ječmena, rži, slada in cikorije, pripravimo pa jih v samo minuti z vročo vodo ali mlekom. Rezultat je okusen, kremasti napitek, bogat z vlakninami, ki jih imajo obilo prav žita in cikorija.

Linijo Bianka sestavljajo štirje izdelki: Bianka Classic s kombinacijo žit, cikorije in slada se ponaša z mamljivo, sladkasto aromo, čeprav ne vsebuje dodanega sladkorja. Ta izdelek je na voljo tudi v priročnem 6-gramskem pakiranju Bianka Classic stick za eno osebo, ki ga lahko pripravimo kadarkoli in kjerkoli. Bianka 100 % Cikorija je v celoti izdelana iz te gomoljaste rastline, primerna je za ljudi z aktivnim življenjskim slogom in tiste, ki iščejo okusen nadomestek za kavo. Bianka Čokolada je odlična za kateri koli del dneva, radi pa jo imajo tako odrasli kot otroci.

Več kot stoletna tradicija!

Podjetje Franck je svojo uspešno pot začelo prav z napitki iz cikorije in žit. Ustanovitelju podjetja Johannu Heinrichu Francku, nemškemu trgovcu in podjetniku, je leta 1827 kot prvemu na svetu uspelo predelati cikorijo v okusen napitek. Ker je bila takrat kava izjemno draga in večini nedostopna, je bil žitni napitek odličen nadomestek zanjo. Zahvaljujoč njegovi rešitvi že skoraj dve stoletji uživamo v beli kavi na osnovi cikorije, pomembno pa je omeniti, da brez tega ne bi bilo ne kapučina ne macchiata niti ostalih kombinacij kave z mlekom, saj so mleko v tovrstne napitke začeli dodajati šele s popularizacijo cikorije.

»Franck je svojo poslovno zgodbo zgradil s proizvodnjo napitkov iz cikorije in žit, nova linija Bianka pa je dostojna obuditev te več kot stoletne tradicije. Z osveženim dizajnom in nadgradnjo celotne linije smo dobro znanim izdelkom dodali še nove okusne napitke. Vsi so lahki in preprosti za pripravo, saj jih samo zmešamo z vodo ali mlekom, da dobimo izvrsten nadomestek kave,«, je pojasnila Žuža Gorinšek, direktorica Franck Slovenija.

Odličen vir prehrambnih vlaknin!

»Ječmen, rž, slad in cikorija so bogat vir prehrambnih vlaknin, ki jih posebej priporočamo osebam, ki skrbijo za zdrav življenjski slog, zdravo prehrano, športnikom, vegetarijancem in veganom, nosečnicam, otrokom in osebam, ki želijo nadzirati svojo telesno maso,« je v svojem predavanju izpostavila Andreja Čampa Širca, nutricionistka in zunanja strokovna sodelavka Medicinske fakultete v Ljubljani za prehrano.

Kot je poudarila nutricistka Andreja Čampa Širca: »Ječmen, rž, slad in cikorija so vir prehrambnih vlaknin«!

Zanimiva dejstva:

  • Cikorija je odličen vir prehrambnih vlaknin, predvsem inulina. Ta deluje prebiotično, kar pomeni, da stimulira rast skupine bifidobakterij, mikroorganizmov, ki so blagodejni za človeško mikrofloro, ker spodbujajo delovanje imunskega sistema.
  • Ječmen je znan kot »eliksir moči«. To energetsko bogato živilo naj bi gojili že pred 10.000 leti in je bilo ena osnovnih sestavin prehrane športnikov. Za razliko od drugih živil ječmen vsebuje okoli 35 % nenasičenih maščobnih kislin, ki lahko vplivajo na zmanjšanje holesterola v krvi.
  • Slad se poleg varjenja piva uporablja za pridobivanje napitkov iz žit. Moka, ki jo dobimo iz ječmenovega slada, vsebuje tudi vitamin B12, ki ga sicer redko najdemo v rastlinski hrani.
  • Rž zaradi velike količine prehrambnih vlaknin priporočamo sladkornim bolnikom, pogosto pa je tudi sestavni del shujševalnih diet, ker nam daje občutek sitosti.