Katere vrste mesa bi bilo najbolj zdravo uživati?
Mnogi si težko predstavljajo obrok brez mesa, vendar bi morali redkeje uživati določene vrste mesa in mesne izdelke, saj lahko njihovo vsakodnevno uživanje negativno vpliva na naše zdravje. Znano je, da je meso bogat vir beljakovin, ki so nujno potrebne za naše telo. Piščanec je na primer priljubljena izbira tudi pri hujšanju, medtem ko mnogi zdravniki priporočajo zmanjšanje vnosa rdečega mesa in predelanih mesnih izdelkov.
Katero meso je najboljša izbira?
Na to vprašanje je odgovoril gastroenterolog Vojislav Perišić v eni izmed prejšnjih oddaj na Prvi televiziji. "Vsak dan bi morali za kosilo pojesti kos mesa. Lahko jeste tudi sojo, čeprav je jaz osebno ne maram. Najkakovostnejše meso – če vam povem po pravici – je govedina. V ameriških mesnicah se najpogosteje uživa govedina, ne teletina ali mlado goveje meso. Zakaj? Govedina je zelo rdeča, kar kaže na vsebnost železa, kjer je železo, pa je tudi cink,“ je pojasnil.
"Ko vzamete kos govedine, pogosto vidite belkasto maščobo. To je zdravo, saj vsebuje vitamin D. Govedina je bistveno boljša od svinjine. Če pa uživate svinjino, izberite samo stegno, in ko je suho, pojejte le rdeči del mesa," je dodal dr. Perišić.
Meso, ki se mu je treba izogibati
Čeprav je meso pogosto nujen vir beljakovin za naše telo, bi morali nekatere vrste mesa izločiti zaradi visoke vsebnosti maščob. Te lahko povzročijo kopičenje slabega (LDL) holesterola, kar vodi v zamašitev arterij in srčno-žilne bolezni.
Štiri vrste mesa, ki jih je priporočljivo izločiti iz prehrane:
Biftek. Klasični rib-eye biftek vsebuje 11 gramov nasičenih maščob in en gram transmaščob na porcijo (115 gramov), filet mignon pa 10 gramov nasičenih maščob na enako težo.
Čeprav je rdeče meso pomemben vir hranil, kot sta železo in beljakovine, je pretirano uživanje, zlasti mastnih kosov, povezano z zdravstvenimi težavami. Dr. Kezija Joy opozarja, da lahko mastni kosi rdečega mesa povzročijo vnetja v telesu in povečanje telesne teže, če jih uživamo v velikih količinah.
Jagnjetina. Čeprav mnogi ne morejo praznovati brez jagnjetine, ta ni najboljša izbira. Porcija (115 gramov) vsebuje 11 gramov nasičenih maščob, pleče in kotleti pa po 9 gramov na enako količino.
Jagnjetina je rdeče meso, ki ga je priporočljivo uživati največ enkrat na teden, še posebej, če imate visok holesterol ali družinsko zgodovino srčno-žilnih bolezni. Če spadate v to skupino, bi bilo najbolje, da jo popolnoma izločite iz prehrane.
Svinjska rebrca. Čeprav so izjemno okusna, so tudi izredno mastna, kar je opazno že s prostim očesom. Ena porcija (115 gramov) vsebuje kar 13 gramov nasičenih maščob.
Klobase. Mesni izdelki so pogosto na seznamu živil, ki niso zdrava za naš organizem. Suhe klobase vsebujejo 6 gramov nasičenih maščob na porcijo (50 gramov) ter kar 350 do 500 miligramov natrija. Z zmernostjo in premišljenim izbiranjem mesa lahko bistveno pripomoremo k svojemu zdravju ter zmanjšamo tveganje za resne bolezni.
Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"