Vrtnih opravil nikoli ne zmanjka - tudi pozimi ne

Vrtnih opravil nikoli ne zmanjka - tudi pozimi ne (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
17. 12. 2017

Decembra si lahko privoščite veliko svežega brstičnega ohrovta, zelja in listnatega ohrovta ter okusnih korenastih vrtnin. Odprete lahko tudi pikantne čatnije, iz vloženih poletnih sadežev pa si pripravljate sladice, vendar vam tudi vrtnih opravil ne zmanjka.

Zdaj se lahko lotite siljenja radiča, posejete novi grah in zimske solatnice, posadite vrtno lesko in sadna drevesa ter se posvetite vzdrževanju vrtnega orodja. Med drugim poberite zimski listni ohrovt, zadnjo zeleno, pak choi, zimsko zelje, endivijo in brstični ohrovt.

Siljenje radiča

Izkopane in shranjene korenine (koreni) belgijskega radiča so zdaj nared za naslednjo stopnjo v postopku siljenja. Če se opravila lotite zdaj, boste prej kot čez mesec dni že uživali v okusnih štrucah, ki so v trgovini zelo drage. Včasih dajo koreni še drugi pridelek. V veliko posodo posadite več korenov, ki naj imajo odrezan vrh neposredno nad loncem. Posodo prekrijte z drugo, približno enako veliko posodo, ki pa ji prekrijte odtočne luknje. Radič imejte 3 do 4 tedne v prostoru s temperaturo 10 °C. Zalivajte ga le v temi. Ko porežete siljene liste, zalijte korene in jih spet prekrijte, da bodo morda znova odgnali.

Novi grah

Grah posejte pod steklo in sejance presadite na prosto šele spomladi. Med dobre sorte spada 'Douce Provence'. Ta pritlikava sorta dobro obrodi in ima zelo okusna semena. Oporo potrebuje le na vetrovnih mestih. Pritlikava sorta 'Feltham First' je odporna proti mrazu in zgodaj obrodi do 10 centimetrov dolge stroke, polne debelih semen. Lahko jo gojite tudi v posodah. Pritlikava, a zelo rodna sorta 'Meteor' ima majhne stroke z okusnimi semeni. Dobro uspeva tudi na izpostavljenih mestih.

Zimska solata

Če je prostor v neogrevanem rastlinjaku ali v pokriti gredi, lahko kot zgodnji pridelek solatnic za večkratno rezanje še vedno posejete proti mrazu odporne orientalske solatnice, na primer japonsko mizuno. Semena posejte v 10 do 15 centimetrov široke in 1 cm globoke brazde na gredicah ali v lončke pod steklom. Rastline lahko začnete rezati že čez nekaj tednov, vendar bodo pozimi le počasi spet odgnale.

Posadite vrtno lesko

Če imate na vrtu prostor le za majhno jablano, lahko namesto nje posadite lesko. Pri nekaterih sortah boste za medsebojno opraševanje potrebovali vsaj dve rastlini. Sorta 'Cosford' daje velik pridelek okusnih lešnikov s tanko lupino, ki je ni težko streti. Sorta 'Kentish Cob' je samooplodna, zato lahko posadite samo eno rastlino. Veliki in zelo okusni lešniki dozorijo konec poletja. Rdečelistna sorta 'Red Filbert' je lahko lep okrasni grm. Obrodi množico lešnikov, ki imajo rdečo lupino.

Sajenje dreves

Sadne rastline so zdaj sredi obdobja mirovanja, zato je to idealen čas za sajenje novih sadnih dreves in jagodičja, med drugim tudi marelic. Čeprav veljajo marelice za občutljiva drevesa, jih lahko v nezmrznjena tla sadite vse do marca. Zanje izberite toplo mesto ob južnem zidu, kjer bodo zgodnji cvetovi varni pred pozebo in kjer bodo plodovi imeli dovolj toplote za zorenje. V tla vkopljite vrtni kompost in posadite sadiko do iste globine, kot je bila posajena v drevesnici. Tla potlačite in obilno zalijte.

Skrb za orodje

Sredi rastnega obdobja je težko najti čas za vzdrževanje vrtnega orodja, lažje pa se boste temu posvetili zdaj, ko je na vrtu razmeroma malo opravil. Z žično ščetko s kovinskega orodja odstranite vso umazanijo in ga obrišite z naoljeno krpo, da preprečite rjavenje. Z žično volno obrišite rezila obrezovalnega orodja, na primer vrtnih in vzvodnih škarij, ter jih nabrusite, poškodovana rezila pa zamenjajte.

Poberite zimski listni ohrovt

Listni ohrovt je med najbolj uporabnimi zimskimi vrtninami, ki dobro uspeva skoraj v vsakem zimskem vremenu. Z ene ali dveh rastlin boste lahko vso zimo trgali po nekaj listov. Zato je listni ohrovt zelo primeren za majhne vrtove, čeprav so posamezne rastline zelo velike in jih je bilo treba gojiti od začetka poletja. Če se vreme zelo poslabša in pričakujete veliko snega, poberite najboljše liste in jih do uporabe zamrznite. Četudi so rastline zaradi zimskih razmer poškodovane, počakajte, da si opomorejo in morda razvijejo še nekaj novih listov.

Zadnja zelena

Belušna zelena je proti mrazu odpornejša od samobelilnih sort. Zato jo lahko vsaj v nekoliko toplejših krajih pustite zunaj in vso zimo pobirate sveže liste. Za vsak primer jo vseeno prekrijte s slamnato zastirko. Osute rastline po potrebi izkopavajte z vilami, tiste pod papirnim ovojem za beljenje pa spodrežite na spodnjem delu pecljev. Hranite jih lahko v plastičnih vrečkah in na hladnem mestu, vendar je do uporabe najbolje cele rastline pustiti v zemlji.

Čas za pak choi

Zdaj morajo biti za spravilo zreli vsi posevki ogrščice pak choi, ki ste jih prenesli pod steklo ali presadili pod zvonove. Njihovi listi so blagega okusa, ki je dobrodošlo nasprotje ostremu okusu zimskih zeljevk. Ko jih nameravate uporabiti, izpulite cele rastline ali jih odrežite tik nad tlemi, ker lahko iz štora znova odženejo mlade liste.

Vrtnih opravil  nikoli ne zmanjka

Zimska zelenjava

Zdaj že lahko režete prvo zimsko zelje in endivijo, ki ste ju julija presadili na prosto. Nekaj zelja pustite za pozneje. Po nekaj hudih zamrznitvah bodo postali listi zelja še okusnejši in bodo prekašali vso drugo zimsko zelenjavo. Po potrebi izpulite cele rastline, jim odrežite steblo (štor) in poškodovane zunanje liste ter uporabite le čvrsto zeleno srčiko. Zimsko zelje je lep okras sicer praznih gredic; še zlasti, kadar v mrzlih dnevih liste prekrije srež.

Okusni brsti

Brstični ohrovt imajo nekateri ljudje zelo radi, drugim pa ne prija. Če ste različne sorte zaporedno sejali od februarja dalje, potem boste brste lahko obirali od tega meseca do pomladi. Pobirati jih začnite od spodnjega dela stebla navzgor. Brst preprosto primite s prsti in ga z zasukom odtrgajte. Nazadnje lahko uporabite še šop listov na vrhu stebla.<

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri