Vsak krvodajalec je nekaj posebnega!

Vsak krvodajalec je nekaj posebnega! (foto: arhiv revije Lady) arhiv revije Lady
Vir: Lady
20. 12. 2016

Šesto leto krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje, katere pobudniki in podporniki so Rdeči križ Slovenije, Zavod RS za transfuzijsko medicino in družba Petrol, se letos zaključuje z zgodbami posameznikov, ki predstavljajo naše izjemne krvodajalce.

Njihove zgodbe odstirajo predanost, strast in nesebično pomoč popolnemu neznancu. Njihov odnos do ljudi in življenja pa dokazuje, da imajo darovanje v krvi. Obstajajo ljudje, ki rešujejo življenja, a ostajajo anonimni. Lahko so naši sosedje, sodelavci, prijatelji, morda neznanci, ki jih srečujemo na poti v službo. Njihove zgodbe so vredne spoštovanja, vendar v večini ostajajo skrite. Skoraj nepredstavljivo je, koliko življenj so krvodajalci rešili v dobrih 70 letih, odkar so začeli sodobno zdravljenje s krvjo.

Zato želijo organizatorji ob letošnjem zaključku krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje ter ob mednarodnem dnevu prostovoljstva, ki ga zaznamujemo 5. decembra, opozoriti prav na to: med nami so posamezniki, ki so pripravljeni nesebično priskočiti na pomoč sočloveku. Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a hkrati so si vsi krvodajalci podobni. Predstavljamo zgodbe krvodajalcev, ki so nam zaupali in predstavili, kaj jih žene k darovanju krvi, zakaj jo darujejo že tako dolgo časa in zakaj je to dejanje zanje nekaj samoumevnega.

O akciji Daruj energijo za življenje

To je vseslovenska krvodajalska iniciativa, ki že šesto leto zapored s sodobnimi pristopi uspešno obvešča o pomembnosti krvodajalstva ter spodbuja ljudi, da postanejo in ostanejo redni krvodajalci. Na pobudo družbe Petrol poteka v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in Rdečim križem Slovenije. Rezultati akcije so nad pričakovanji, saj je v šestih letih tudi akcija pripomogla k pridobitvi več kot 72.000 novih krvodajalcev. Za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujejo do 400 krvodajalcev. Kri ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarite, zato se pobudniki krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje iskreno zahvaljujejo vsem krvodajalcem, ki anonimno, prostovoljno in neplačano darujejo polno kri, plazmo ali trombocite ter tako nesebično pomagajo in spodbujajo solidarnost.

A. K.