Vsi ljubimo igrice, še posebej pa detektivi

Vsi ljubimo igrice, še posebej pa detektivi (foto: Fox) Fox
30. 5. 2017

V vlogi detektivov se po večini znajdejo moški – pravi moški in če se ozremo po preteklosti – kdo so ti moški?

Pravega moškega in detektiva je »prvi« oblikoval Britanski pisatelj Arthur Conan Doyle, s prvim Sherlockom 1859. Od takrat se je pojavilo malo morje novih detektivov.

Sherlock Holmes je eden največkrat uprizorjenih likov v zgodovini, saj ga je do zdaj odigralo več kot 70 televizijskih in filmskih igralcev, med njimi tudi Robert Downey Jr. in to kar dvakrat. Spomnimo, Sherlock Holmes (2009) in Sherlock Holmes: Igra senc (2011) - oba filma sta v svetovnih kinematografih skupaj zaslužila več kot milijardo ameriških dolarjev. Režiral ga je Britanec Guy Ritchie, glavna lika sta bila Robert Downey Jr. in Jude Law.

Zelo zapomnljiv je tudi film Detektiva, ki je nastal po romanu Jamesa Ellroya. Na veselje moških gledalcev je v tem filmu igrala Scarlett Johansson in oskarjevka Hilary Swank.

Tudi Zbogom punčka je film, ki ostane v mislih. Mlada zasebna detektiva (oskarjevec Casey Affleck in Michelle Monaghan) najamejo, da bi raziskala izginotje male deklice. Toda kmalu odkrijeta, da nič ni tako, kakor se zdi, zato morata tvegati vse, da jo najdeta.

Režijski prvenec Bena Afflecka temelji na romanu Dennisa Lehana, znanega po uspešnici Skrivnostna reka. Te dni pa lahko na Fox crime spremljamo še dva Sherlocka. Osnove Sherlocka Holmesa (Elementary) in Sherlock – obe seriji spremljamo v tretji sezoni.

V seriji Osnove Sherlocka Holmesa igra Lee Miller in dama Lucy Liu. To je sodobna drama o zločinih in paru, ki newyorški policiji pomaga razreševati nemogoče primere. Izjemno hvaljena in priljubljena serija pa je še posebej Sherlock, v kateri Sherlocka Holmesa igra Benedict Cumberbatch, njegovega pomočnika pa Martin Freeman. V seriji boste med drugim izvedeli, kako je uspelo Sherlocku uprizoriti lastno smrt, pred kratkim smo si lahko ogledali še posebno epizodo serije - Pošastna nevesta.

Na malih ekranih imamo še Detektivi - morilsko-zabavno komedijo, ki je zasnovana na svetovno znani družabni namizni igri. Ali pa film Pravi detektiv z Matthew McConaugheyem in Woody Harrelsonom, v drugi sezoni s Colin Farrellom in Vince Vaughnom. No, za tiste, ki nimajo ravno dobrega želodca je še vedno možnost - Disneyjeva animirana akcijsko-komična pustolovščina o mišjem detektivu Basilu iz ulice Baker, ki se trudi premagati svojega starega sovražnika profesorja Ratigana.

Priporočamo