Vsi smo lahko znanstveniki, zatrjuje legendarni roker Brian May

24. 6. 2015

Prvi uradni dan asteroidov (Asteroid Day) bomo obeležili 30. junija letos, na ob­letnico eksplozije v Tunguski leta 1908, ki je v novejši zgodovini označena kot najmočnejši trk asteroida z Zemljo. Discovery Science, edina globalna televizij­ska mreža, ki je vsebinsko popolnoma posvečena znanosti, je uradni partner te enkratne iniciative.

V posebnem programu z naslovom »Odštevanje do dneva asteroidov« se bodo gledalci Discovery Science lahko dodobra seznanili z asteroidi, sodelovali v e­vropskem natečaju in slišali, kaj imajo o asteroidih povedati ambasadorji dneva asteroidov. Ambasadorji so sami ugledni znanstveniki, astronavti in medijske osebnosti, denimo Lord Martin Reese, kozmolog, astrofizik in ugledni član zdru­ženja British Astronomer Royal, Richard Dawkins, slavni strokovnjak za biologijo vedenja, evolucijski biolog in avtor, Brian May, astrofizik in legendarni soustano­vitelj glasbene skupine Queen, Bill Nye, znanstveni pedagog, komik, televizijski voditelj, pisec in znanstvenik.

Oglejte si video v katerem Brian May, dr. Brian May bolj natančno, pojasnjuje, kako je nastajala njegova unikatna kitara in nam sporoča: »Vsi smo lahko znan­stveniki!«

Ali znanstveniki vedo, kdaj bo na Zemljo treščil naslednji asteroid? Koliko časa boste imeli, če bo vaše mesto v njegovi orbiti? Kako pogosti so trki asteroidov? Odgovore na ta in številna druga vprašanja zdaj ponuja dan asteroidov, svetovna iniciativa, ki si je za cilj postavila poučiti javnost o nevarnostih asteroidov in poja­sniti, kaj lahko ukrenemo, da bi se izognili dogodkom, kot je bil na primer trk me­teorita na ruska tla leta 2013.

Discovery Science evropski natečaj za gledalce

Del dneva asteroidov je tudi poseben natečaj za gledalce, ki so ga zasnovali na Discovery Science. Vse gledalce vabijo, da na spletni strani www.yourdiscoveryscience.com objavijo video ali fotografijo, ki najbolje opiše, kako bi se sami zaščitili pred trkom asteroida z Zemljo. Natečaj se začne 1. in traja do 30. junija 2015.

Izdelke bodo ocenjevali strokovnjaki, vključno z rock legendo Brianom Mayem iz skupine Queen, astronavtom Rustyjem Schweickartom z vesoljske postaje Apollo 9 in režiserjem 51 Degrees North Grigorijem Richtersom. Glavna nagrada bo zmagovalca popeljala na španski otok La Palma, kjer bo deležen vodenega ogleda največjih teleskopov na svetu, gostoval pa bo tudi na programu Discovery Scien­ce.

Značke: Brian May

Priporočamo