Warren Buffett spet daroval več kot tri milijarde dolarjev

11. 7. 2017 | Vir: STA
Deli
Warren Buffett spet daroval več kot tri milijarde dolarjev (foto: profimedia)
profimedia

Ameriški milijarder Warren Buffett je fundaciji prijatelja Billa Gatesa in še štirim drugim skladom podaril za okoli 3,17 milijarde dolarjev delnic investicijskega podjetja Berkshire Hathaway. Darilo je del načrta 86-letnega vlagatelja, da povsem razda svoje premoženje.

Buffett je od leta 2006 razdelil v dobrodelne namene že okoli 27,5 milijarde dolarjev svojega premoženja, od tega je največ dobila fundacija ustanovitelja Microsofta Billa in soproge Melinde Gates (22 milijard). Od zadnje donacije 3,17 milijarde dolarjev bo fundacija, ki se osredotoča na zmanjševanje revščine, izobraževanje in zdravstvo, dobila 2,42 milijarde.

Buffett ima v lasti 17 odstotkov delnic podjetja Berkshire Hathaway, ki ga vodi od leta 1965. Doslej je razdal že za približno 40 odstotkov deleža v podjetju.

Buffett daje tudi v sklad, poimenovan po njegovi pokojni ženi Susan Thompson Buffett, ter v sklad, ki ga vodijo njegovi otroci Howard, Susan in Peter Buffett. Tudi po zadnji donaciji Buffett ostaja četrti najbogatejši človek na svetu. Pred zadnjo donacijo je bil glede na izračune revije Forbes vreden 76,3 milijarde dolarjev.

Na vrhu je z 89,4 milijarde premoženja prav Gates pred ustanoviteljem Amazona Jeffom Bezosom (84,8 milijarde) in španskim magnatom Amanciom Ortego (81,8 milijarde), sicer lastnikom modne skupine Inditex.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk