Yasmin Vodopivec: Švicarija - prostor s poslanstvom

Yasmin Vodopivec: Švicarija - prostor s poslanstvom (foto: Urška Boljkovac) Urška Boljkovac
Vir: Nova
27. 3. 2018

Lani se je končala prenova 182 let stare zgradbe v parku Tivoli. Švicarija je znova odprla vrata s poslanstvom, ki sega vse v leto 1835.

Že takrat je Švicarija gostila številne prireditve in skrbela je za dom številnih umetnikov. Yasmin Martin Vodopivec, pomočnica direktorice Mednarodnega grafičnega likovnega centra, nam je zaupala skrivnost projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava.

"Izhodišče za projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava je bila želja po oživitvi Švicarije v njeni novi obliki – Ustvarjalnem centru Švicarija. Švicarija je bila namreč prostor, katerega razvoj so zaznamovale ideje složnega sobivanja, ustvarjalnosti in človeške povezanosti z naravo. Razstava nas popelje skozi zgodovino in družabno življenje, predstavi delovanje umetnikov v njej in osvetli nedavno prenovo. Edini del razstave, ki bo imel stalno mesto v Ustvarjalnem centru Švicarija, je Spominski atelje Stojana Batiča, ki ponuja edinstveno priložnost vpogleda v umetnikov delovni prostor. Sodelovanje z umetniki je ključno tako za razumevanje preteklosti Švicarije kot za njeno prihodnje življenje. Na razstavi Švicarija: skupnost, umetnost in narava so predstavljeni nekateri najvidnejši slovenski umetniki, ki so ustvarjali v Švicariji (Dragica Čadež, Janez Lenassi, Karel Putrih, Drago in Dušan Tršar, Lujo Vodopivec ...), pri snovanju obrazstavnega programa pa sodelujemo s sedanjimi uporabniki ateljejev: Zoro Stančič, Silvanom Omerzujem, Tanjo Pak, Veljkom Zejakom ..." pove Yasmin.

"Organiziramo dogodke ustvarjalnega značaja, kot so kiparske, scenografske, senzorialne in druge delavnice, pa tudi cikle predavanj in vodstev, ki se med drugim poglabljajo v zgodovino, literaturo in krajinsko arhitekturo ter potekajo na različnih lokacijah v parku Tivoli. Filmski navdušenci so vabljeni na cikel filmov po izboru režiserja Jana Cvitkoviča, ljubitelji glasbe pa na glasbene večere sodobne glasbe. Posebno ponosna pa sem na program pedagoških dogodkov pod naslovom Vsi enaki, vsi drugačni!, v sklopu katerega bomo med drugim septembra ob dnevu alzheimerjeve bolezni izvedli ustvarjalno delavnico za osebe z demenco in njihove bližnje."

Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Foto: Urška Boljkovac – Arhiv MGLC