Youtube z umetno inteligenco nad prepovedano vsebino

Youtube z umetno inteligenco nad prepovedano vsebino (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
5. 12. 2017

Spletna video platforma Youtube, ki je v lasti ameriškega spletnega velikana Google, krepi boj proti nasilnim in ekstremističnim vsebinam. Od junija so zaradi tovrstnih vsebin odstranili 150.000 videov, od katerih so jih 98 odstotkov odkrili s pomočjo tehnologije.

Prva dama Youtuba Susan Wojcicki je v zapisu na blogu napovedala, da bo Google v prihodnjem letu število oseb, ki pregledujejo naložene vsebine, povečal na 10.000. Obenem pa si vse bolj pomagajo z umetno inteligenco, saj učeče se naprave ljudem pomagajo odstraniti skoraj petkrat več videov, kot bi jih uspeli odstraniti sami.

Pri Youtube tako poudarjajo, da je skoraj 70 odstotkov posnetkov s prepovedano vsebino odstranjenih v osmih urah od trenutka nalaganja, polovica jih je izbrisanih v dveh urah. S pomočjo algoritmov so od junija obdelali toliko videov, kot bi jih sicer 180.000 oseb s 40-urnim tedenskim delovnikom.

"Zaradi tako pozitivnih rezultatov smo začeli uvajati tehnologijo strojnega učenja na druga problematična področja, vključno z varovanjem otrok in sovražnim govorom," je zapisala Wojcickijeva.

Youtube se je letos znašel pod pritiskom oglaševalcev, ki niso bili zadovoljni, ko so njihovi oglasi pospremili videe z ekstremistično vsebino. Tako v podjetju spreminjajo tudi oglaševalsko politiko, da se bodo "oglasi pojavljali le tam, kjer bi se morali", je pojasnila Wojcickijeva. Tudi tukaj bodo okrepili tako človeške sile kot umetno inteligenco.

"Uvesti nameravamo strožje kriterije, izvajati več ročnih popravkov, obenem pa občutno povečati našo ekipo pregledovalcev oglasov," je naštela.