Zanimivosti Promocijsko sporočilo

Z brezplačnimi svetovanji lažje do novih znanj

27. 3. 2017
Deli
Albert Štrancar, direktor CDI Univerzum

Znanje je pomembna vrednota, ki nam je z razvojem tehnologije vse bolj na dosegu roke. Z udeležbami na različnih delavnicah in izobraževanjih lahko tako tudi v zrelih letih ostajamo konkurenčni na vse bolj zahtevnem trgu dela.

A ponudbe je ogromno, zato je odločitev o izbiri ustreznega tečaja vse prej kot mačji kašelj. Vsem zaposlenim, starejšim od 45 let in z največ peto stopnjo izobrazbe nasvete o tem, kam in kako naprej, posebni konzorciji že skoraj pol leta delijo povsem brezplačno.

»Na naše svetovalce se je obrnilo že več kot 425 ljudi. S skupnimi močmi smo ovrednotili njihovo znanje, jim svetovali ter predstavili možnosti za formalna in neformalna izobraževanja, s katerim bodo lahko pridobili dodatna znanja,« poudari Albert Štrancar, direktor CDI Univerzum. Izobraževalna ustanova, ki skrbi za vseživljenjsko učenje, je vodilni član konzorcija. Njihova svetovanja v izobraževanju so namenjena vsem prej omenjenim posameznikom iz kar 25 občin Ljubljanske urbane regije.

Ta ciljna skupina je trenutno ena izmed najbolj ranljivih na trgu delovne sile, saj se ji upokojitvena meja iz leta v leto bolj odmika, pričakovanja delodajalcev pa so vedno višja.

»Ljudje, ki za določeno delo nimajo ustreznih znanj, v službi postajajo vedno bolj nezadovoljni, s sodelavci so iz meseca v mesec v slabših odnosih. Vse to načne tudi njihovo lastno samopodobo in prepričanje, da lahko v življenju še marsikaj dosežejo,« opozarja Štrancar. Prav takšnim posameznikom, ki potrebujejo dodatne spodbude in usmeritve, so na voljo svetovanja, ki jih sicer ob finančni podpori ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropske unije v Sloveniji izvaja kar 15 konzorcijev. Vse do leta 2022, kolikor bo trajal projekt, naj bi informacije o pridobivanju novih znanj pri njih iskalo najmanj 20.000 ljudi.