Z nevro-lingvističnim programiranjem nad negativne misli: Preverite, kako si lahko sami pomagate!

Z nevro-lingvističnim programiranjem nad negativne misli: Preverite, kako si lahko sami pomagate! (foto: Profimedia) Profimedia
25. 1. 2021

Vsi se občasno soočamo z negativnimi mislimi in ravno takimi notranjimi monologi. Kaj, če bi vam povedali, da se je tega možno odvaditi s preprostim trikom? V nadaljevanju preberite, kako.

Vaja, ki vam jo bomo opisali, vam pomaga doseči notranje ravnovesje in odpraviti negativne monologe. Pogosto tok naših misli prepustimo notranjemu avtopilotu in ne prisluhnemo temu, kar se nam plete po glavi, vse dokler misli ne postanejo samodestruktivne. Vaja vam bo pomagala takoj prepoznati negativne misli in se soočiti z njimi.

Pri tem vam je v pomoč nevro-lingvistično programiranje oziroma NLP , ki vam pomaga spremeniti dojemanje sveta in način, s pomočjo katerega ga interpretirate v svojih mislih. NLP sta sredi 70-ih let minulega stoletja razvila Richard Bandler in John Grinder. Verjela sta, da vsakdo lahko osebnostno zrase in odpravi različne fobije ter motnje.

Kako deluje NLP?

Pravzaprav gre za povezovanje nevroloških procesov, vedenja in jezika, da bi dosegli spremembe na določenih področjih življenja s pomočjo reprogramiranja možganov. Bandler in Grinder sta prepričana, da so njune tehnike lahko uspešne pri vsakomur, saj je z njihovo pomočjo možno odpraviti procese, ki vam ne pomagajo pri doseganju ciljev, prirediti obstoječe programe in vstaviti nove, če je to potrebno.

Morda boste lažje razumeli, če si delovanje možganov predstavljate kot delovanje računalnika. Tako kot računalnik lahko tudi svoje možgane reprogramirate s pomočjo programske opreme, ki jo "naložite" vanje. Seveda pri tej programski opremi gre za miselne vzorce, ki si jih v glavi odvrtite vsak dan. Vsak dan zavestno ali nezavedno programiramo svoje možgane, da bi tako dosegli njihovo najvišjo funkcionalnost.

S pomočjo računalniškega programa - na primer Worda - lahko natipkamo dokument. Program nam torej pomaga doseči cilj urejanja in shranjevanja dokumenta. Na enak način nam miselni procesi, ki jih "naložimo" v možgane, lahko pomagajo doseči cilj ali pa ravno obratno - lahko nas odvrnejo od tega. S pomočjo nevro-lingvističnega programiranja bo v naših možganih "deloval" najboljši program, da bi dosegli maksimalni rezultat. Če do tega ne pride, lahko ta program preprosto "odstranimo" iz naših misli.

Tehnike NLP-ja

Tukaj je opis korakov, s pomočjo katerih lahko negativne misli ("obstoječi program") spremenite v pozitivne:

1. Predstavljajte si, da se nekdo, ki ga imate radi, z vami pogovarja s sočutnim in razumevajočim tonom glasu. Kako se počutite?

2. Medtem ko razmišljate o vprašanju, zaznajte vse, kar je povezano z glasom: ton, ritem, globino. Ozavestite značilnosti glasu.

3. Zdaj si to misel shranite za pozneje in začnite razmišljati o negativnem monologu, ki ga občasno premlevate v mislih. Kako zveni ta glas in kako se počutite ob njem? Za trenutek samo prisluhnite temu ...

4. Ko si znova odvrtite ta glas v mislih, si predstavljajte, da vam je to bilo povedano s sočutnim glasom vašega bližnjega.

5. Še enkrat si odvrtite negativne besede, a si predstavljajte, da so izrečene z glasom, podobnim liku iz risanke.

6. Opazili boste, da že samo ton glasu v vaših mislih lahko spremeni vašo perspektivo, čeprav so besede še vedno negativne.

7. Spreminjajte ton glasu v vaših mislih, tako boste izkusili tudi druge perspektive. Lahko si predstavljate, da so te besede izrekle znane osebnosti, liki iz risank, vaši bližnji ... V bistvu kdor koli. Pomnite: poigravajte se z značilnostmi glasu, da bi dosegli želeni rezultat.

8. Ko začutite, da ste dosegli pozitivni preboj, še enkrat prisluhnite glasu in se prepričajte, če se vam še vedno zdi tako negativen kot prej.

Verjetno je, da se bodo vaše misli malce spremenile, saj ste si jih tolikokrat ponovili z različnimi glasovi. Ugotovili boste, da glas igra tako pomembno vlogo kot besede, ki so bile izrečene.

Vaja vam omogoča, da se znebite strupenih miselnih vzorcev in čustev ter pozornost preusmerite na lastne misli in telo. Ko si boste spet priklicali negativen glas, pomislite, če se ga spominjate na enak način. Ker ste ga tolikokrat spremenili, se najverjetneje ne boste spomnili izvirnega glasu, kar pomeni, da se je vaše dojemanje spremenilo. Če se počutite manj vznemirjene, to pomeni, da ste dosegli napredek pri transformaciji negativnih misli v pozitivne.

Priporočamo