Z zunanjimi rastlinami polepšajte balkon, teraso ali vhod v  stanovanje

Z zunanjimi rastlinami polepšajte balkon, teraso ali vhod v  stanovanje (foto: Pixabay) Pixabay
28. 4. 2021

V pomladne mesece smo že vstopili, čeprav je vreme še vedno muhasto aprilsko,  vsi pa si želimo toplejših in bolj sončnih dni. Še preden se zares začne pomlad že  razmišljamo o tem, kaj vse bomo lahko počeli ob daljših dnevih, ki kar kličejo, da  jih preživimo zunaj na svežem zraku.  

Metka iz Sanjskega šopka ima za vas odlično rešitev: z zunanjimi rastlinami si  polepšajte teraso, balkon ali vhod v stanovanje. Pred vrati so namreč prvomajski  prazniki, v času katerih boste imeli tudi malenkost več časa. 

Ko izbirate zunanje lončnice morate seveda upoštevati številne dejavnike. Metka  je tako pripravila izbor najbolj popularnih rastlin za teraso, ki vam jih bomo  podrobneje predstavili v nadaljevanju. 

Najprej se je potrebno vprašati, kako sploh izbrati rastline v loncih. Postavite si tri  vprašanja: 

- Koliko prostora lahko namenite zunanjim rastlinam v loncih? - Je vaš balkon na senčni ali sončni strani? 

- Kaj želite doseči z rastlinami? 

Lončnica za balkon: Vlaknati bananovec 

Če imate balkon ali teraso, na kateri je dovolj svetlobe, bo za vas primeren bananovec. Gre za nov hit med rastlinami, ki bo v trenutku pričaral tropski pridih  kar na vašem balkonu. Njegovi zeleni listi popestrijo vsak kotiček, poleg tega pa je  tudi enostaven za vzdrževanje. Poznamo več kot 100 različnih vrst bananovca,  odgovarjajo pa mu topla, svetla in vlažna mesta. Vlaknati bananovec je prava  izbira za vas, če mu lahko zagotovite svetel prostor, je temperatura na balkonu  nad 15 stopinj, balkon ni stalno obsijan s soncem in boste redno skrbeli za  zadostno vlaženje zemlje. 

Hitro rastoča zunanja lončnica: Adam oz. Slonovo uho 

Adam oz. Slonovo uho je rastlina, ki najbolje uspeva tako v notranjih kot tudi v  zunanjih prostorih. Gre za hvaležno in nezahtevno rastlino, ki je primerna za tiste,  ki nimajo veliko časa ali za začetnike v svetu rastlin. Zakaj ime Slonovo uho? Po  zaslugi velikih listov, ki spominjajo na slonovo uho. Za vas je primerna, če ji lahko  zagotovite temperaturo med 15 in 25 stopinj Celzija, se šele spoznavate s svetom  zelenih rastlin, želite hitro rastočo rastlino za teraso in ima vaš balkon dovolj  svetlobe, ki ni preveč direktna.

Z oljko v loncu pripeljite v dom pridih morja 

Oljka spada med lončnice za balkon. Pogled nanjo nas v hipu spomni na  sredozemlje in na dolge poletne dni, ki jih preživimo na morju. Njeni majhni  zeleni listi so prijetna paša za oči, oblika drevesa pa bo poskrbela za prijetno  popestritev vaše terase. Oljka v loncu pa predstavlja tudi simbol življenja, miru,  novih začetkov, rasti in optimizma. Za vas je prava izbira, če imate zunaj dovolj  toplo (med 20 in 30 stopinj Celzija), dobi vsaj 5 ur sončne svetlobe, imate hišne  ljubljenčke (oljka ni strupena), ne boste pretiravali z zalivanjem in boste poskrbeli  za redno vlaženje, ko se zgornja plast zemlje posuši. Je zimzelena rastlina, vendar  vam svetujemo, da jo pozimi prestavite v toplo zavetje doma. 

Preprosta, dišeča in lepa – Sivka 

Sivka v loncu je vedno bolj priljubljen del balkonske dekoracije. Njen tipičen, a  preprost videz se odlično poda med glinene lonce in ostale kamnite posode. S tem  poskrbimo za bolj naraven ali rustikalen videz. Prednost sivke pa ni le njen videz,  ampak tudi njen vonj, ki ga najdete v kozmetičnih pripomočkih ali drugih izdelkih  za sproščanje. Naj s svojim vonjem na balkonu ali terasi ustvari pravi prostor za  sproščanje. Sivka je primerna za vas, če je vaš balkon dobro osvetljen s soncem, ji  boste zagotovili lahka in prepustna tla in jo boste postavili v odcedne lonce. 

Ko zadiši jasmin ... 

Jasmin je poleg sivke še ena rastlina, ki bo poskrbela za čudovite dišave na vašem  balkonu. Obstaja več kot 200 vrst jasmina in od vrste je odvisno, kako natančno je  potrebno skrbeti zanj in kakšne pogoje zahteva. Vonj jasmina je močan, zato je  nekaterim všeč, drugim pa ne. Če želite to cvetočo lončnico na vašem balkonu, ji  boste morali zagotoviti dovolj sonca ter jo zaščititi pred vetrom in močnim  dežjem. Obenem pa jo tudi pogosto zalivati in poskrbeti, da bo imela dovolj velik  lonec in oporo za rast.

S Kokosovo palmo se prepustite tropskemu vzdušju 

Kokosova palma izhaja iz tropskega pasu, kjer velja za najpomembnejšo rastlino. Z  njo si boste lahko pred oči hitro priklicali turkizno morje, dolge peščene plaže in  visečo mrežo, ki visi pod kokosovo palmo ... Zanjo poznamo več različnih  vzdevkov: drevo življenja, drevo tisočih rab in edino drevo, ki ga rabimo za  življenje. Za vas je primerna, če boste njene liste v poletnem času rosili na tri dni,  ji boste zagotovili dovolj sončne svetlobe in ji omogočili minimalno temperaturo 16  stopinj pozimi in maksimalno 25 stopinj Celzija poleti. 

Kumkvat za sredozemsko vzdušje na terasi 

Za spomin na mediteranska poletja bo za vas najbolj primeren kumkvat. Počasi  rastoče zimzeleno drevo, za katerega so značilni plodovi, ki so mešanica pomaranč  in mandarin. Zraste do 4 metre visoko, s čimer bo zares popestril vašo teraso.  Primeren je, če mu lahko zagotovite dovolj direktne svetlobe, lahko poskrbite, da  nikoli ne bo izpostavljen temperaturam nižjim od 10 stopinj Celzija in mu boste  lahko zagotovili rahel in odceden substrat ter ga redno zalivali. 

Sredozemske rastline za balkon: Sobni mandarinovec 

Poleg kumkvata med mediteranske rastline za teraso spada tudi sobni  mandarinovec, ki je nastal s križanjem mandarine in kumkvata. Zanj so značilni  mini plodovi oranžne barve, ki služijo kot okras. Izhaja iz sredozemlja, kar pomeni,  da potrebuje veliko toplote in svetlobe. Primeren je, če mu lahko omogočite, da 

zraste med 3 in 6 metrov, imate balkon izpostavljen direktni sončni svetlobi in mu  poleti lahko najdete prostor z več kot 12 stopinjami Celzija. 

Naj zadiši! Timijan, lovor in rožmarin 

Ker želimo na balkonu pričarati sproščujoče vzdušje, so dišavnice skoraj obvezna  izbira. Njihov vonj vas bo v trenutku prestavil na drug konec sveta. Dišavnice  namreč izločajo eterična olja in s tem poskrbijo za prijetne vonjave, obenem pa  tudi odganjajo mrčes in insekte. Primerne so za vas, če jim boste poleti zagotovili  dovolj vode, boste redno trgali vejice in listke za svežo rast in jih boste čez zimo  prestavili v notranje prostore. 

Taščin jezik – preprosta zunanja rastlina 

Za taščin jezik so značilni pokončni, koničasti listi z belimi lisami. Spada med  zunanje in zelo nezahtevne rastline, ki se bo dobro počutila kjerkoli. Pozimi jo  enostavno premaknete v stanovanje. Je prava za vas? Če ji omogočite, da zraste  do 2 metra v višino, jo lahko postavite na toplejše mesto in jo redno zalivate. Vam  pa jo odsvetujemo, če imate doma hišne ljubljenčke, saj je strupena.