Za bolgarsko kravo, ki je zatavala v Srbijo, se je zavzel tudi Paul McCartney!

Za bolgarsko kravo, ki je zatavala v Srbijo, se je zavzel tudi Paul McCartney! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
11. 6. 2018

Breja bolgarska krava Penka, ki je sredi maja nehote zatavala v sosednjo Srbijo, bo lahko še naprej živela. Testi so namreč pokazali, da je zdrava, s čimer se bo izognila usmrtitvi, ki ji je v skladu s pravili Evropske unije grozila. Za njeno preživetje se je med drugimi zavzel britanski pevec Paul McCartney.

Krava Penka, ki naj bi skotila mladiča čez tri mesece, se je sredi maja oddaljila od svoje črede v bližini bolgarske vasi Kopilovci in zatavala v Srbijo, ki ni članica EU. Ko so jo vrnili lastniku Ivanu Haralampijevu, ki ima kmetijo v bližini meje, so bolgarski uradniki brez milosti odredili, da jo morajo zaradi strogih pravil EU uspavati.

"Razlog je, da je zapustila območje EU in je ni mogoče uvoziti nazaj v unijo. Prišel je veterinar in odredil njeno takojšnjo usmrtitev," je za bolgarsko televizijo pred dnevi pojasnjeval njen lastnik in pozval pristojne, naj se krave vendarle usmilijo.

V minulih dneh so sprožili tudi spletno peticijo za njeno preživetje, naslovljeno na evropske ustanove. Podpisalo jo je več kot 25.000 ljudi, zanjo pa se je na družbenih omrežjih s ključnikom #SavePenka zavzel tudi nekdanji pevec Beatlov Paul McCartney.

Kot so danes sporočili iz bolgarske agencije za varno hrano, so bili laboratorijski testi za vse bolezni negativni. Krave ne bodo usmrtili in se bo lahko do konca tedna vrnila k svoji čredi, je pojasnila tiskovna predstavnica agencije Ekaterina Stoilova. Penka se bo tako lahko še naprej veselo pasla na bolgarskih travnikih.

Usoda krave Penke je bila v minulih tednih večkrat tema na novinarskih konferencah Evropske komisije in tudi danes je bila komisija pozvana h komentarju razpleta Penkine zgodbe.

"Naj živi krava Penka. Oditi iz EU in priti nazaj je v redu," se je odzval glavni govorec Evropske komisije Margaritis Schinas na vprašanje britanskega novinarja Jamesa Crispa, ki pozorno spremlja to zgodbo.