Za hitrejšo rehabilitacijo otrok

Za hitrejšo rehabilitacijo otrok (foto: arhiv URI- Soča) arhiv URI- Soča
Vir: Lady
17. 3. 2017

Otroški oddelek na URI – Soča, kjer so pred kratkim odprli dodatne prostore za fizioterapijo in delovno terapijo, je bogatejši za dve sodobni gibalni napravi za podporo pri rehabilitaciji otrok. Napravi bosta namenjeni krepitvi posameznih mišičnih skupin, s tem pa pomenita pomemben korak k sodobnim pristopom pri treningu mišic in krepitvi celotnega telesa.

Donacijo je podarila družba Lidl Slovenija v okviru svoje letne donatorske akcije Deluxe, ki jo pod trajnostnim konceptom Ustvarimo boljši svet letos prireja četrtič zaporedoma. Dogodek ob predaji donacije na URI – Soča so združili še z napovedjo nadaljnjega sodelovanja med podjetjem Lidl Slovenija in Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskim komitejem (ZŠIS – POK), ki bosta tudi letos pripravila nove navdihujoče zgodbe. Celotno dogajanje ob predaji donacije so na URI – Soča dodatno popestrili vrhunski paraolimpijci, in sicer Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter in Primož Jeralič, ki so se skupaj z otroki pomerili v izbranih paraolimpijskih športih.

Sodoben pristop k zdravljenju

Oddelek za rehabilitacijo otrok na URI-Soča sprejema otroke različnih starosti, ki so se poškodovali, hudo zboleli ali imajo težave na področju gibanja, govora ter drugih funkcij. Ustrezna rehabilitacija jim omogoča večjo gibalno samostojnost in funkcioniranje v domačem okolju, v vrtcu ali šoli. Prav zato je pomembno, da se rehabilitacija izvaja na ustreznih napravah, ki omogočajo sodobne pristope pri krepitvi mišičnih skupin in drugih telesnih funkcij. Lidl Slovenija je v uporabo v okviru letne donacije Deluxe predal dve napravi, obe pa sta namenjeni predvsem krepitvi spodnjih udov, ki sta pomembna za pridobivanje funkcionalnih veščin, kot sta hoja in stanje na nogah.

Prva naprava, trenažer, je namenjena krepitvi določenih mišičnih skupin, druga naprava, Galileo, pa prek vibracij dodaja dražljaje v mišice. Obe napravi za otroke na URI – Soča predstavljata nov, sodoben pristop k rehabilitaciji in omogočata, da bodo svoje mišične funkcije dodatno okrepili. ''Veseli nas, da je Lidl Slovenija že drugič v letih, odkar obstaja donacija Deluxe, pristopil k nam in prisluhnil našim potrebam. Z novimi napravami bomo opremili svoje nove delovne prostore in obenem otrokom omogočili boljšo gibalno samostojnost. Hvala Lidlu Slovenija, da bomo lahko še naprej ustvarjali nove priložnosti za naše otroke,'' je ob prejemu donacije povedal Robert Cugelj, direktor URI – Soča.

Šport za socializacijo invalidov v družbo

Lidl Slovenija je lani postal ponosen sponzor Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja (ZŠIS – POK), s katerimi so stkali številne navdihujoče vezi. Letos so se zato odločili, da sponzorstvo nadaljujejo in nadgradijo z novimi projekti, s katerimi želijo skupaj spreminjati predstavo o športu invalidov v Sloveniji.

V središču letošnjega sodelovanja bodo predvsem mladi, ki jih lahko s primerno motivacijo navdihnejo, da se kljub invalidnosti posvetijo športu. Uspešne zgodbe paraolimpijcev so zagotovo navdih, ki ga mladi potrebujejo, zato jim bodo namenili dodatno pozornost. ''V letu 2016 se je zgodil naš največji športni dogodek - paraolimpijske igre, ki so našim športnikom ponovno prinesle odlične športne rezultate. Zlate medalje Veselke Pevec in srebrne medalje  Frančka Gorazda Tirška se je veselila vsa Slovenija. Šport invalidov in športniki invalidi v vseh pogledih postajajo enakovredni športnikom neinvalidom. Šport pa je tudi dober način socializacije invalidov, zato smo še zlasti ponosni in veseli, da se je podjetje Lidl Slovenija odločilo za nadaljnje sodelovanje kot sponzor Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja. Tisto, kar je dolgoročno veliko bolj pomembno, je to, da prenašajo naše sporočilo in poskušajo skozi njihove dejavnosti ustvarjati boljše okolje za vse invalide ter tako ustvarjati boljšo družbo za vse. Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskem komiteju razvijamo nov program vključitve v šport  za mlade invalide, Postani športnik, saj šport otrokom z invalidnostjo pomaga naučiti se uporabljati svoje telo v skladu s svojimi zmožnostmi. Pogosto je videti, da so zmožnosti veliko večje, kot so pričakovanja njihovih staršev. S pomočjo športa se poleg psihološke in fizične koristi razvije tudi samozavest, ki se kaže skozi družbeno vlogo invalidov,'' je še dodal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS – POK.

A. K.