Za kakšne vsote se na temni strani interneta prodajajo vaši osebni podatki

Za kakšne vsote se na temni strani interneta prodajajo vaši osebni podatki (foto: Profimedia) Profimedia
5. 3. 2018

Najdražji je dostop do PayPal računa, sledijo podatki o spletnem bančništvu. Kupite pa lahko praktično vse, od vozniških dovoljenj do Netflix računov.

Vsi segmenti vaše spletne prisotnosti so lahko ukradeni in prodani na t.i. temni strani interneta, a tisto, kar najbolj preseneti, je morda dejstvo, da je večina osebnih podatkov dosegljiva za smešno nizke cene. Kot kažejo zadnje raziskave, je naša celotna spletna identiteta vredna manj kot novi iPhone.

Kot poroča Telegraph, je spletno središče Top10VPN.com analiziralo prodajne nize ukradenih podatkov na treh tržiščih Darkneta, temne strani interneta, imenovanih Dream, Point in Wall Street Market. Odkrili so, da lahko zlikovec kupi vse vaše spletne račune za skupno ceno 917 evrov.

Po ločenih elementih so najdražji ukradeni dostopi do PayPal računov, ki se prodajajo v povprečju za 313 evrov, sledijo podatki o spletnem bančništvu s povprečno ceno 190 evrov. Na temni strani interneta pa je očitno moč dobiti res vse. Številke kreditnih kartic se običajno prodajajo za okoli 63 evrov, številke debetnih kartic za precej manj, le 8 evrov. Kupiti pa je moč tudi skenirane potne liste, ki se potem zlorabljajo pri urejanju kreditov, in to za smešno nizko ceno - le 45 evrov.

Za res smešne cene se prodajajo tudi mnogi drugi spletni računi. Ukradeni Netflix, Spotify, Airbnb in Uber računi se prodajajo za okoli 7 evrov, ukradeni Facebook profili za le 4 evre, ukradeni Twitter računi so še cenejši, prodajajo se že za slaba 2 evra. 

Po najnižjih cenah se prodajajo ukradeni Instagram in Gmail računi, ki jih je moč dobiti že za slab evro.

S tem se ne izraža le problematika kraje informacij po spletu, ampak tudi problem, da lahko zaradi tako nizkih cen goljufi kupujejo kopico ukradenih informacij, dokler ne naletijo na najbolj ranljive primere in jim pokradejo vse, kar imajo na računih ali pa jim do limita zlorabijo kreditne kartice. 

Kot primer so navedli krajo Airbnb računa, ki ga goljuf lahko kupi za le 7 evrov, potem pa pobere kup denarja od lažnih rezervacij ali pa, obratno, se prijavi na odlične lokacije in jih pod lažnim imenom oropa. 

Ob razkritju teh informacij se ponovno poudarja, kako pomembno je poskrbeti za varnost na spletu. Poskrbeti moramo, da imamo posodobljeno programsko opremo in anti-virusne programe, da imamo nameščen požarni zid, da redno preverjamo izpiske ob računih za kreditne kartice in ne odpiramo sumljive elektronske pošte

Prav tako poskrbite, da za svoje spletne račune uporabljate dolga, kompleksna gesla, ki so različna za vse račune. Prav tako omejite količino osebnih informacij, ki jih razkrivate preko svojih javnih profilov.

Priporočamo