Za letno štipendijo se poteguje 21 mladih raziskovalk, največ s področja biomedicine, nanoznanosti in kemije

Za letno štipendijo se poteguje 21 mladih raziskovalk, največ s področja biomedicine, nanoznanosti in kemije (foto: profimedia) profimedia
15. 11. 2018

Zaključeno je zbiranje prijav na 13. razpis nacionalnega programa L'Oréal-UNESCO "Za ženske v znanosti" 2019.

Na razpis za štipendijo, ki je namenjena mladim raziskovalkam v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine, sta partnerja programa L'Oréal Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO prejela 21 prijav.

Največ kandidatk prihaja s področja biomedicine, nanoznanosti in kemije. Ostale prispele prijave so s področja biomedicinske tehnologije, biofarmacije, bioznanosti, fizike, matematike, materialov in mikrobiologije. Katere tri kandidatke bodo prejele 5.000 EUR letne štipendije, bo znano marca 2019.

Prispele vloge za štipendijo najprej oceni tričlanska Ocenjevalna komisija, ki ji predseduje doc. dr. Mirijam Vrabec, ki pojasnjuje: »Vloge so ocenjene glede na znanstveno odličnost prijavljenega dela in objav prijaviteljic, vsebinsko se oceni njihovo dosedanje znanstveno delovanje, relevantnost doktorata glede na znanstvene cilje in njegovo praktično vrednost. Ocenjuje se tudi izvirnost in inovativnost projekta ter realnost izvedbe v zadanem časovnem okviru.«

Po izboru najboljših prijav Nacionalni odbor obravnava predlog ocenjevalne skupine in druge prispele prijave ter določi tri štipendistke. »Veseli nas, da smo na 13. razpis L'Oréal-UNESCO "Za ženske v znanosti" prejeli več kot 20 prijav. To potrjuje naša predvidevanja, da v Sloveniji ne manjka mladih perspektivnih raziskovalk, ki s svojim delom kažejo potencial za premagovanje globalnih izzivov in spreminjanje sveta na bolje,« pravi prof. dr. Alenka Malej, predsednica Nacionalnega odbora L'Oréal-UNESCO "Za ženske v znanosti". Končno odločitev o treh izbranih štipendistkah bo odbor sprejel v januarju prihodnje leto, izbrane štipendistke pa bodo štipendije v višini 5.000 evrov prejele na slovesni podelitvi marca prihodnje leto. 

Nacionalni program L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« je v Slovenijo vstopil leta 2006, doslej pa sta partnerja programa podelila že 34 štipendij. Program namreč nagrajuje znanstveno odličnost mladih raziskovalk ter jim pomaga pri pridobivanju priznanja za svoje delo in večanju prepoznavnosti tako znotraj znanstvene skupnosti kot v širši javnosti. Poleg podeljevanja finančne spodbude mladim raziskovalkam si program prizadeva spodbujati razpravo o položaju žensk v znanosti, razbija predsodke in stereotipe na tem področju ter spodbuja mlade raziskovalke, da nadaljujejo svojo karierno pot v znanosti. Čeprav se delež žensk raziskovalk v svetu v zadnjih letih veča, je namreč razmerje med raziskovalkami in raziskovalci še vedno neusklajeno. To kažejo tudi zadnji dostopni podatki za Slovenijo, v študijskem letu 2017/18 so na doktorskem študiju celo še prevladovale ženske (54 %), pri zaposlovanju v znanosti pa ta delež drastično upade. Delež žensk v raziskovalni dejavnosti za leto 2016 namreč znaša le 34,5 %.*

Program L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« je del širšega mednarodnega partnerstva, ki vključuje tudi mednarodne štipendije za mlade raziskovalke in njihovo raziskovalno delo v tujini ter mednarodne nagrade za že uveljavljene znanstvenice z izjemnimi dosežki v znanosti. Tako partnerja programa spodbujata znanstvene talente, mednarodno znanstveno sodelovanje in vzpostavljanje medkulturnih mrež.

 

*Vir podatkov: SURS

 L'ORÉAL je vodilni svetovni proizvajalec lepotnih izdelkov ter pomemben akter na področju raziskovanja, ki že 109 let posveča pozornost lepoti. V svojem edinstvenem izdelčnem spletu ima 34 mednarodnih, raznovrstnih in dopolnjujočih blagovnih znamk. Raziskave in inovacije ter ekipa 3.800 raziskovalcev so ključni del L’Oréalove strategije, samo v letu 2017 so registrirali kar 498 patentov. Njihove uspehe zagotavlja tudi neprecenljiv prispevek žensk, med njihovimi raziskovalci je več kot polovica (55 %) žensk.

 UNESCO vprašanjem žensk na področjih svojega mandata – v izobraževanju, znanosti, kulturi in komunikacijah – namenja veliko pozornosti. V Sloveniji je na pobudo Slovenske nacionalne komisije za UNESCO leta 1994 v Tednu znanosti potekala ena prvih okroglih miz o ženskah v znanosti v Sloveniji. Kot rezultat pobud Slovenske nacionalne komisije za UNESCO pa je leta 2001 Ministrstvo RS za visoko šolstvo in znanost ustanovilo Komisijo za ženske v znanosti.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri