Zanimivosti Promocijsko sporočilo

Mini vodnik za mlade v 3 korakih: kako poskrbeti za finančno varnost in čim bolj brezskrbno življenje

12. 6. 2024
Deli
Mini vodnik za mlade v 3 korakih: kako poskrbeti za finančno varnost in čim bolj brezskrbno življenje (foto: PROFIMEDIA)
PROFIMEDIA

Finančna pismenost je nujno znanje, ki ga mora čim prej osvojiti vsak posameznik, če se želi uspešno soočati z življenjskimi odločitvami. Ko je (mlad) človek finančno izobražen, lahko dosega življenjske cilje in živi kakovostno življenje.

Finančna pismenost je sposobnost uspešnega ravnanja z denarjem in v današnjem svetu čedalje nujnejša življenjska veščina. Gre za kombinacijo ozaveščenosti, znanja, spretnosti, vedenja in obnašanja, ki je potrebna, da posameznik sprejema dobre finančne odločitve in dosega določeno blaginjo, s katero si zagotavlja dobro počutje in kakovostno življenje.

Znanje o financah v osnovi zajema ustrezno služenje denarja, varčevanje, vlaganje oz. naložbe in zavarovanje, ki človeku pomagajo pri doseganju življenjskih ciljev. Ne glede na to, ali so ti cilji finančna svoboda, potovanja, izobraževanje, hobiji ali preprosto uživanje življenja, je učinkovito ravnanje z denarjem bistvenega pomena.

Mini vodnik za mlade

3 osnovni koraki do finančne varnosti (in bolj brezskrbnega življenja)

1. Varčevanje
Najprej je treba začrtati osebni proračun, ki pomaga bolje razumeti in predvidevati stroške, s tem pa tudi lažje varčevanje. Začnite z izračunom mesečnega zneska, ki ga potrebujete, da pokrijete bistvene stroške, kot so najemnina ali kredit, telefon in internet, komunalne storitve in živila. Nato si določite proračun za nebistvene stroške, kot so zabava, izleti, obroki in pijača v restavracijah in lokalih, darila ipd. Z znižanjem teh stroškov boste lažje prihranili denar, ko ga boste nujno potrebovali.

Nato lahko ustvarite ''zlato rezervo'' za nujne primere, torej za nepričakovane finančne izdatke, ne da bi se vam bilo treba zadolževati. Uporabite jo samo za resnično nujne primere. Dovolj je, če ''dajete na stran'' 20 evrov na teden.

Pozanimajte se tudi o možnosti varčevanja s skladi ali depoziti, kjer gre za vlaganje in plemenitenje enkratnega zneska ali za samodejno pretakanje z računa prek trajnikov. Sklenete ga lahko skoraj v vsaki banki ali hranilnici, obstaja pa več vlog depozita: kratkoročni, dolgoročni, v domači ali tuji valuti, s fiksno ali variabilno obrestno mero ...

2. Vlaganje
Vlaganje se lahko zdi zastrašujoče za vsakogar, ki nima dovolj finančnega znanja. Zato so vam na voljo številne knjige, članki in izobraževalna gradiva, tudi brezplačno na spletu. Še vedno pa morate biti previdni in preveriti vse informacije, preden se odločite za kakšnokoli naložbo. Če niste prepričani, kakšna oblika varčevanja ali vlaganja bi bila za vas najboljša, se lahko posvetujete s finančnim strokovnjakom.

3. Zavarovanje

Mladi naj bi bili zelo slabo poučeni o zavarovanju oz. se o njem običajno ne pozanimajo dovolj, saj se jim zdi prezapleteno, pa vendar zavarovanje ni nujno zapleteno, predvsem pa je to pametna odločitev, včaih pa tudi obvezna ali nujna. Načeloma poznamo tri vrste zavarovanj: obvezno, dodatno in prostovoljno. V Sloveniji sta obvezna zdravstveno zavarovanje in zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

Ko so mladi na poti k finančni samostojnosti in želijo premišljeno načrtovati svojo prihodnost, pa je zelo priporočljivo tudi življenjsko in nezgodno zavarovanje, saj jim nepredvideni dogodki lahko spremenijo načrte – povzročijo dodatne stroške in zmanjšanje prihodkov.

Za varnejšo prihodnost bi mladim priporočili zavarovanje LAJF za mlade od 18. do 35. leta starosti, ki je kombinacija življenjskega in nezgodnega zavarovanja (v primeru nezgode ali smrti mlademu ali njegovemu bližnjemu pomaga k večji finančni varnosti).

Če povemo malo bolj preprosto: V primeru, da se mlademu kaj zgodi in ne more delati oziroma služiti svojega denarja, bo dobival rento, ki mu bo omogočila, da bo lažje prebrodil to obdobje oziroma situacijo.

Pri Zavarovalnici Triglav so na splošno zelo osredotočeni na mlade in njihovo prihodnost, saj so prepričani, da je v njih neskončen potencial. Želijo jih podpirati, da bodo lahko uresničili te svoje potenciale in sanje ter dosegli cilje na začrtani poti, zato z njimi delijo študentske nasvete, organizirajo kreativne delavnice in jim nudijo možnost študentskega dela, strokovnih praks oziroma prvih delovnih izkušenj. Podpora mladim pa je tudi zavarovanje LAJF, ki jim lahko zagotovi občutek večje varnosti v življenju.