Za orgazem nikoli ni prepozno!

Za orgazem nikoli ni  prepozno! (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
15. 3. 2017

Dr. Vanja F. Rejec je o tem trdno prepričan. Dolga leta je služboval v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani in v svoji praksi srečal mnogo žensk, ki so imele pri doživljanju orgazma težave.

To ni nobena tragedija, poudarja, le na glas je treba govoriti o tem. Orgazem ne sme biti tabu! Nekatere ženske pri prvem spolnem odnosu niso doživele orgazma in so zaradi tega mnogokrat v skrbeh.

A tudi če ga niso prvič, ne pomeni, da ga nikoli ne bodo, pripoveduje dr. Rejec. Težava je v tem, da dekleta o orgazmu niso poučena. Mame svojim hčeram znajo povedati vse o menstruaciji, o primerni zaščiti pred nosečnostjo in spolno prenosljivih boleznih, ne pa tudi o ultimativnem užitku. Zakaj? Ker je orgazem eno najintimnejših doživetij. Mlade ženske tako praviloma informacije o orgazmu pridobivajo na spletu ali pa od vrstnic. »A tudi informiranje o orgazmu in njegovem doživljanju je del vzgoje. Prav bi bilo, da bi se doma pogovarjali tudi o tem.«

Orgazma ne smemo zahtevati

V odnosih ljudje drug od drugega pogosto zahtevamo. In pogosto pričakujemo. Pri orgazmu je to dvosmerna cesta. »Ali je dolžnost moškega, da zadovolji žensko do mere, da ta doživi orgazem, ali pa je dolžnost ženske, da z moškim tako uživa, da jo to pripelje do orgazma?« V resnici ni to nikogaršnja dolžnost, opozarja dr. Rejec. »Moški za potrditev svoje moškosti pričakujejo, da jim bo partnerica postregla z neskončnim številom orgazmom, ker so nekje prebrali, da ženska lahko doživi po nekaj 10 orgazmov. Vendar v praksi vemo, da nekatere ženske brez treninga nimajo orgazma. Te ženske navadno pod pritiskom hlinijo orgazem, čeprav ga v resnici ne doživijo.« Tiste, ki jih doživljajo več zaporedoma, so srečnice, to je nekaj izjemno pozitivnega. Tudi njihovi partnerji se počutijo dobro, ker so spolno zadovoljili svoje ženske.

Vaja dela mojstra

»Ženska v popolnosti, ne le telesno, ampak tudi duševno, dozori po 30. letu starosti. Če nekje do 35. leta ne doživi orgazma, lahko govorimo o problemu. Vendar tega ne gre posploševati kar na vse ženske.« Če ga ne doživi najstnica, nič zato. Naučila se bo z vajo. »Vaja pomeni spolno udejstvovanje. Vendar ne spolni odnos na zahtevo ali pod pritiskom. Ampak v sproščenem vzdušju.« V odnosu, kjer vladata medsebojno spoštovanje in zaupanje. »Je pa ob tem zanimivo, da ženske doživljajo orgazme z ljudmi, ki so jim zoprni. To namreč lahko deluje kot dražljaj.« Dražljaji so zvočni, miselni, barvni, vonjalni ... In še nekaj, kar živali obvladajo bistveno bolje od ljudi, je pomembno: feromoni. »Feromoni imajo specifičen vonj, ki ga ljudje ne zaznamo, vsaj ne na intelektualni ravni. A ravno od tega hormona je odvisna naša naklonjenost do ljudi.« Po domače, ali nam nekdo diši ali ne. Farmacevtska industrija je v feromonih seveda odkrila biznis, zato jih umetno dodaja parfumom in vodicam za britje. »Ampak potem je to prevara,« rečem. »Tako kot ženske, ki svojo naravno lepoto še olepšate z ličili, da ste bolj zapeljive in zaželene,« odgovori dr. Rejec.

Strah je lahko tudi vir ugodja

Strah navadno doživljamo kot negativno čustvo, kot nekaj neprijetnega. A lahko ima povsem drugačen učinek. »Kako bi si sicer razlagali, da si nekateri pari za spolni odnos izberejo javni prostor, kjer je prisoten strah, da jih bo nekdo zasačil?« V takšnih primerih strah deluje kot dražljaj, ki lahko pripomore k orgazmu. »Najpomembnejše za žensko je, da razmisli o okoliščinah, ki so jo pripeljale do orgazma. Kaj ji je bilo najbolj všeč.« Ali so bile to partnerjeve besede, prostor, kjer sta spolno občevala, vonj v prostoru ali kaj drugega. »Ko ženska to ugotovi, mora partnerju to iskreno povedati.«

S partnerjem delite želje in fantazije

Iskrenost v odnosu je ključna. Še zlasti v spolnosti, čeprav se morda ravno teh pogovorov lotevamo nerodno zaradi bojazni, da bomo partnerja prizadeli. »Kaj meni prija? Kaj tebi prija? O tem se je treba pogovarjati.« Kaj pa, če se ženske sramujejo svojih fantazij? To se pogosto dogaja v okoljih, kjer vera zapoveduje, kaj je prav in kaj narobe. A to merilo, prav in narobe, je izjemno raztegljivo. »Vse, kar je sprejemljivo za partnerja, je prav.« Vse, kar se torej med dvema zgodi sporazumno, je prav. »Včasih je grizljanje lahko tudi boleče, a če partnerici to ustreza, je v redu.« Ni torej unikatnega pravila. Sledite sebi in o svojih željah govorite odprto. »Zgodi se, da ženska doživi orgazem, če si med spolnim odnosom v vlogi svojega partnerja zamišlja nekoga drugega.« O tem ženske ne govorijo, ker se bojijo, da bodo prizadele svoje ljubljene. V takšnem primeru naj ženska partnerju reče takole, svetuje dr. Rejec: »Ne smeš mi zameriti, vendar včasih, ko sva intimna, pomislim na sosedovega Franca.« Če je razmerje med dvema dobro in kakovostno, to ne bo problem, še pravi dr. Rejec. Fantaziji je treba pustiti prosto pot.

Za orgazem nikoli ni prepozno

»Spomnim se študentke, ki do 35. leta ni imela nobenega partnerja. Potem je spoznala fanta, ki je bil najprej idealen spremljevalec, nato idealen partner in zatem še idealen ljubimec.« Ravno ta primer je dr. Rejca utrdil v prepričanju, da za orgazem nikoli ni prepoz­no. »Spoznal sem dekleta, ki so se orgazma bala. Da ne bi izgubile razuma.« Odgovor je, da je treba čim več vaditi, da strah izgine. »Tiste, ki so doživele orgazem, imajo težnjo ga znova doživeti.« To je motiv, ponoviti nekaj prijetnega, ponoviti čim večkrat. »Po slabi izkušnji, kot je denimo posilstvo, pa želje po ponovitvi orgazma, ki celo med posilstvom lahko nastopi iz povsem fizičnih vzrokov, ni.« Za orgazem namreč čustvena komponenta ni ključna. »Orgazem lahko ženska doživi s popolnim tujcem, do katerega nič ne čuti. Orgazem se da doživeti na različne načine.« Drži pa, da ženske z dobro samopodobo dokazano doživljajo več orgazmov.

Cilj je užitek

Pri spolnem odnosu je najpomembnejši užitek. »To je dejavnost, ki je povezana z razmnoževanjem, a hkrati pomeni tudi uživanje.« Cilj spolnosti namreč že lep čas ni več razmnoževanje, spolna revolucija nas je naučila, da moramo v spolnosti znati uživati. Zato si svoje užitke najprej priznajte in nato privoščite. Brez vsake slabe vesti.

Maja Sodja

Priporočamo