Za stroko je poskrbljeno, velika ovira je le pomanjkanje organov!

Vir: Jana
16. 1. 2017 | Promocijsko sporočilo

Marsikdo zna na to vprašanje odgovoriti šele takrat, ko izve, da se mu življenje izteka. Še včeraj je bilo vse po starem, zdaj pa nenadoma za preživetje čim prej potrebujete presaditev organa. Kako močno si želite nove priložnosti za življenje?

Morda se vam zdi, da vas to ne more doleteti, sploh ne kar tako, iznenada. V resnici pa je marsikdo v Sloveniji prav to že doživel. In čisto mogoče je, da boste jutri presaditev organa za preživetje potrebovali vi, vaš otrok ali druga ljubljena oseba.

Večja informiranost lahko rešuje življenja

Slovenci smo podpovprečno opredeljeni pri darovanju organov. Med razlogi za to je tudi slabša informiranost o tej tematiki. Slovenija-transplant in AV studio sta zato združila moči v družbeno odgovorni kampanji »Ne čakaj, postani darovalec« za ozaveščanje o pomembnosti darovanja organov in tkiv. »Mnogokrat se ljudje za kakšno stvar ne odločimo zgolj zaradi strahu pred neznanim in pomanjkanjem informacij, kar pa v primeru izredno pomembne tematike, kot je darovanje organov in tkiv, ne bi smelo več predstavljati izgovora,« menijo v AV studiu.

Za stroko poskrbljeno, velika ovira pomanjkanje organov

»Zdravljenje s presaditvijo je v Sloveniji zelo uspešna metoda zdravljenja pri dokončni odpovedi organa, kadar so ostali pristopi zdravljenja izčrpani. Že 5. leto se npr. uvrščamo na prvo mesto na svetu po številu opravljenih presaditev srca na milijon prebivalcev in dosegamo vrhunske rezultate. Vendar pa se soočamo z veliko oviro – s pomanjkanjem organov,« pravi prim. Danica Avsec, dr. med., direktorica Zavoda RS za presaditve organov in tkiv, Slovenija-transplant.

Vse je v naših rokah

Število bolnih, ki čakajo na presaditev, vztrajno narašča, darovalcev po smrti ali za časa življenja je premalo. Šele, ko »bolnik« postanemo mi sami, naš otrok ali druga ljubljena oseba, se resnično zavemo, kaj to pomeni. In tega se zavedajo tudi ambasadorji kampanje: raper Trkaj, izjemni paraolimpijski plavalec Darko Đurić, igralki Alida Bevk ter Saša Pavček in športnik Primož Roglič.

Nekomu lahko rešimo življenje. Morda pa ga bo kdo rešil prav nam. Samo odločiti se moramo. Ne čakajte, postanite darovalec.

Za več informacij pojdite na www.daruj.si in dajte življenju priložnost.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri