Dnevno lahko beremo o vadbi za zdravo srce, hrani, ki nas ščiti pred rakom, receptih, ki poskrbijo za normalni krvni sladkor, napitkih, ki nam očistijo jetra. Le redko pa naletimo na napotke, kako poskrbeti za naše ledvice.
Ledvice filtrirajo in čistijo kri, s sečem se iz krvi odstranjujejo odpadne snovi in odvečno vodo. So življenjsko pomemben organ, ki uravnava ravnovesje elektrolitov v telesu. V njih nastajajo pomembni hormoni, ki spodbujajo kostni mozeg k nastanku rdečih krvnih celic, uravnavajo krvni tlak in pomagajo pri ohranjanju zdravih kosti.
Znaki, da je z našimi ledvicami nekaj narobe, so različni: utrujenost, zabuhlost, težave s koncentracijo, pomanjkanje sape in kožni izpuščaji. Pomagajmo jim!
Več spanja
Študija, opravljena v bostonski bolnišnici (Boston's Brigham and Women's Hospital), je pokazala, da imajo ženske, ki spijo manj kot 5 ur na dan, 65 % več možnosti, da jih prizadene popuščanje ledvičnih funkcij, kot tiste, ki spijo neprekinjeno od 7 do 8 ur.
Več vode
Ustrezna hidracija telesa je pogoj za zdrave ledvice. Le tako lahko opravljajo številne funkcije, med drugim vzpostavljajo ravnovesje med vodo in soljo v telesu. Premalo vode lahko povzroči povišan krvni tlak in druge nevšečnosti. Poleg zadostne količine tekočine (pribl. 2 l na dan) omejite tudi uživanje hrane in pijače, ki povzroča dehidracijo (sol, kava ...).
Več gibanja
Gibanje znižuje krvni tlak in tako preprečuje bolezni ledvic. Zadihanost in potenje med vadbo vam tudi pospešeno poženeta kri po žilah, kar pospeši delovanje ledvic, ki vsak dan prečrpajo okoli 200 litrov krvi.
Hrana
Ledvicam najbolj prijazna je vegetarijanska hrana oz. prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo. Ledvične funkcije še posebej podpirajo grozdje, brusnice, borovnice, jabolka, rdeča paprika, špinača, pesa, česen in šparglji. Uživanje hrane, ki vsebuje le malo sladkorja, soli, soje in glutena, bo ravno tako izboljšala zdravje ledvic.