Zadnja knjiga Stephena Hawkinga, ki vam bo 'odpirala' glavo!

Zadnja knjiga Stephena Hawkinga, ki vam bo 'odpirala' glavo! (foto: profimedia) profimedia
5. 6. 2019

»Ali nam zakoni, ki vladajo vesolju, omogočajo natančno napoved, kaj se bo z nami zgodilo v prihodnosti? Na kratko rečeno – ne, pa tudi da. Načeloma nam zakoni omogočajo napovedovanje prihodnosti. V praksi pa so računi pogosto prezapleteni.«

Pri založbi Učila je izšla zadnja knjiga Stephena Hawkinga, v kateri nam je slavni kozmolog in avtor svetovnih uspešnic Kratka zgodovina časa ter Vesolje v orehovi lupini zapustil svoje zadnje misli o temeljnih vprašanjih vesolja.

Več fizike, manj čustev

Predgovor h knjigi je napisal igralec Eddie Redmayne, ki je Stephena Hawkinga spoznal, ko se je pripravljal za vlogo v filmu Teorija vsega.

»Ko sem prvič srečal Stephena Hawkinga, sta me presunili njegova izjemna moč pa tudi krhkost,« se Eddie spominja prvega srečanja s slavnim fizikom. In ker je za vsakega igralca še posebno velika odgovornost, ko mora upodobiti človeka, ki je še živ, Eddie v predgovoru ne skriva olajšanja ob dejstvu, da je bil Hawkingu nazadnje film celo všeč. Imel je namreč zgolj eno pripombo. Po njegovem bi moral vsebovati več fizike in manj čustev.

Eddie Redmayne, ki so ga svojci po Hawkingovi smrti povabili, da govori na njegovem grobu, povabi k branju zadnje Hawkingove knjige z naslednjimi besedami: »Zapustil nas je pravi veleum, neverjeten znanstvenik in najduhovitejši človek, kar sem jih spoznal. Kot pa so rekli svojci ob njegovi smrti, bosta njegovo delo in zapuščina živela naprej, tako da vam z žalostjo, a hkrati z velikim zadovoljstvom predstavljam zbirko Stephenovih zapisov o nadvse različnih in razburljivih temah.«

HawkingIn kakšne so teme, o katerih boste lahko v obliki kratkih in jasnih odgovorov izpod peresa velike legende znanosti brali v knjigi?

Pri založbi Učila International, kjer so knjigo izdali, so navedli nekaj najbolj atraktivnih:

  • KAKO JE VESOLJE NASTALO? BO ČLOVEŠTVO PREŽIVELO ZEMLJO? ALI ZUNAJ OSONČJA OBSTAJA INTELIGENTNO ŽIVLJENJE? BO UMETNA INTELIGENCA KDAJ PAMETNEJŠA OD NAS? ALI OBSTAJA BOG? JE MOGOČE POTOVATI SKOZI ČAS? LAHKO NAPOVEMO PRIHODNOST? ALI NAJ POSELIMO VESOLJE?

Vsekakor vprašanja, ki človeka težko pustijo ravnodušnega.

Odgovori enega največjih!

Stephen Hawking, genialen teoretični fizik in eden največjih mislecev vseh časov, je s svojim izjemnim znanstvenim delom razširil naše razumevanje vesolja in razkril nekaj njegovih največjih skrivnosti. Medtem ko je s svojim teoretičnim delom o črnih luknjah, imaginarnem času in večkratnih preteklostih v mislih potoval do skrajnih meja vesolja, je bil prav tako prepričan, da znanost igra ključno vlogo pri reševanju problemov na Zemlji.

V času, ko se soočamo s potencialno katastrofalnimi spremembami – podnebnimi spremembami, grožnjo jedrske vojne in razvojem umetne superinteligence –, se je Stephen Hawking posvetil najpomembnejšim vprašanjem za človeštvo. Ohranjal je velikanski zasebni arhiv svojih odgovorov nanje v obliki predavanj, intervjujev in esejev.

Po njegovi smrti pred dobrim letom so knjigo posthumno izdali njegovi strokovni kolegi in svojci ter skrbniki njegove zapuščine.

  

Hawking

Priporočamo!

Kratki odgovori na temeljna vprašanja

Hawking v Kratkih odgovorih na temeljna vprašanja obdela vrsto pomembnih in razburljivih tem, v njegovem pisanju pa ne manjka zanj značilnega humorja. Ta zadnja knjiga enega največjih umov, kar jih je kdaj bilo, podaja njegov osebni pogled na izzive, s katerimi se sooča človeštvo, in začrta nekaj možnosti razvoja našega planeta.

Predgovor h knjigi je napisal igralec Eddie Redmayne, uvod profesor Kip S. Thorne, spremno besedo pa Hawkingova hčerka Lucy. Slovenska izdaja je opremljena s spremno besedo Mirjam Cvetič, redne profesorice fizike na Pensilvanijski univerzi v Filadelfiji, ZDA, ki je osebno poznala Hawkinga in z njim sodelovala.

Stephen Hawking je bil genialen teoretični fizik in velja za enega največjih mislecev vseh časov. Trideset let je bil Lucasov profesor na Univerzi v Cambridgeu in je napisal svetovno uspešnico Kratka zgodovina časa. Med njegovimi drugimi knjigami za splošno bralstvo so Krajša zgodovina časa, Vesolje v orehovi lupini in Na ramenih velikanov. S hčerko Lucy Hawking sta skupaj napisala vrsto knjig za otroke, prva je bila Jure in skrivnosti vesolja. Umrl je 14. marca leta 2018.

O knjigi Kratki odgovori na temeljna vprašanja so zapisali:

  • »Čudovita knjižica pravega veleuma.« (Daily Teleghraph)
  • »Edinstveni veleum.« (Guardian)

Priporočamo