Zadnji božič za Georgea Michaela

13. 1. 2017 | Vir: Jana
Deli

Na lanski božič je v 53. letu starosti zaradi zastoja srca umrl glasbenik George Michael.

George Michael je postal slaven v 80. letih z duom Wham! Njegova solo kariera ga je v očeh kritikov in poslušalcev povzdignila iz najstniškega idola v odličnega pevca.

V svoji dolgi in uspešni karieri je prodal več kot 100 milijonov albumov, se 11-krat povzpel na prvo mesto najboljših singlov v Veliki Britaniji, trikrat je prejel nagrado Ivor Novello za najboljšega skladatelja leta, neštetokrat se je znašel na naslovnicah najbolj odmevnih glasbenih revij, zaradi svojega turbulentnega življenja pa je bil nenehno tarča tabloidov.

Začnimo od začetka

Michael se je rodil kot Georgious Kyriacos Panayiotou v Londonu 25. junija 1963. S svojim prijateljem iz šolskih dni, Andrewem Ridgeleyjem, je leta 1981 ustanovil Wham! Leto pozneje, pri svojih 19 letih, je že postal slaven zaradi njunega prvega singla Young Guns (Go for It!). Ni si težko predstavljati, kakšna uspešnica je bil njun prvi album, v štirih letih svojega obstanka pa je duo prodal več kot 25 milijonov plošč po vsem svetu.

Wham! je bil prvi izvajalec zahodne popularne glasbe, ki je imel svoj nastop na Kitajskem, s čimer je duo pridobil ogromno medijske pozornosti, saj je bila tovrstna glasba pred tem na Kitajskem prepovedana. Kitajsko občinstvo je bilo – vključno s člani kitajske vlade – navdušeno. Duo je svoje sodelovanje končal s singlom the Edge of Heaven, ki je dosegal prva mesta vseh lestvicah britanskih radiev.

Solo uspeh

Njegov prvi solo album Faith ga je povsem izčrpal. Ne glede na ves uspeh, ki ga je dosegel s solo kariero, se je počutil osamljenega in obupanega, oddaljenega od prijateljev in družine. Ves uspeh ga ni osrečil in razmišljati je začel o tem, da mora biti nekaj narobe s tem, da si idol za milijone najstnic. Z naslednjim albumom se je poskušal uveljaviti kot bolj resen umetnik in ni želel izvesti nobene promocije. Njegova besedila so odsevala problematiko družbene neenakosti in nepravičnosti.

Leta 2004 ga je Radio Academy imenoval za najbolj predvajanega glasbenika v obdobju med letoma 1984 in 2004. Oktobra 2011 so Michaela razglasili za enega izmed finalnih nominirancev za Dvorano slavnih. Leta 2016 je pevec razkril, da dela svoj dokumentarec Freedom, ki naj bi bil premierno predvajan marca 2017.

Turbulentno življenje in politični boji

Pop pevec se je v svoji karieri dotaknil mnogo življenj in na njegov status ikone so gotovo zelo vplivale tudi njegove ideje, prepričanja in globoka besedila, ki so jih zaznamovali obdobje iskanja samega sebe, boj za pravice homoseksualcev in življenje zvezdnika v času, ko je družbo vedno bolj obsedala kultura idealizacije in depersonalizacije zvezdnikov.

Njegova politična prepričanja je mogoče začutiti v čustveno obarvanih besedilih pesmi. Postavljal se je proti homofobnim medijem, njegova dobrodelnost pa se je pokazala že med njegovimi zgodnjimi uspehi, ko je celoten dobiček od pesmi Last Christmas podaril v dobrodelne namene.

Leta 2000 se je Michael pridružil številnim zvezdnikom, kot so Melissa Etheridge in Queen Latifah, ki so nastopili v Washingtonu s sloganom Equality Rocks – koncertom za kampanijo za človekove pravice. Njegov singel Shoot the Dog je kritiziral prijateljsko vez med Britanijo in Ameriko pri njuni povezavi z vojno v Iraku. Leta 2006 je izvedel brezplačen koncert za NHS medicinske sestre v Londonu, s čimer se jim je želel zahvaliti za njihovo skrb za mamo. Leto pozneje je vzel 1,45 milijonov vreden klavir, s katerim je John Lennon spisal pesem Imagine, in organiziral 'turnejo miru' – na mestih, kjer se je zgodilo nasilje, kot na primer Dallas Dealey Plaza, kjer je bil ustreljen John F. Kennedy, je začasno postavil klavir na ogled. Naslednje leto je v Sofiji posvetil svoj koncert bolgarskim medicinskim sestram, ki so jih tožili v Libiji na sojenju v zvezi s HIV.

Aretacija, droge in razmerja

Vprašanja o Michaelovi spolni usmerjenosti so se porajala vse do leta 1998, ko so ga aretirali zaradi 'nemoralnega akta' v Kaliforniji. Pozneje je Michael pojasnil, da se je zaradi skrivanja spolne usmerjenosti počutil kot prevarant, zaradi česar je podzavestno namenoma sprožil razlog za svojo aretacijo. Kmalu po izrečni kazni je posnel videospot za svoj singel Outside, parodijo na njegov dogodek s policistom pod krinko na veceju, zaradi česa ga je policist, odgovoren za njegovo aretacijo, tožil, vendar tožbe ni dobil.

Leta 2006 je bil spet obtožen anonimnega javnega seksa, aretiran pa je bil zaradi posedovanja drog A- in C-kategorije. Štiri leta pozneje so ga prijeli zaradi vožnje pod vplivom alkohola in drog, ko je zapuščal Parado ponosa. Osem tednov je preživel v zaporu, plačati je moral denarno kazen in pet let ni smel voziti avta.

Michael je leta 1991 spoznal brazilskega oblikovalca Anselma Feleppa, za katerega se je pol leta po začetku njune zveze izkazalo, da je HIV-pozitiven. Dve leti pozneje je umrl zaradi možganske krvavitve. Michaelov zadnji partner je bil Fadi Fawaz iz Avstralije. Ravno Fawaz je bil tisti, ki je odkril truplo svojega partnerja na božično jutro leta 2016.

Besedilo: Patricija Fašalek
Fotografija: Profimedia