Ta zajtrk ni samo zdrav, je tudi zelo poceni.
Dan Buettner, raziskovalec, posvečen preučevanju navad stoletnikov, je preteklih 20 let preučeval njihove prehranjevalne navade. V odročnem delu Kostarike, v kraju Nikoja, je odkril najbolj zdrav zajtrk na svetu. Vsako jutro se skupina domačinov zbudi zelo zgodaj, da pripravi poseben zajtrk, ki je postal predmet zanimanja številnih raziskovalcev.
Pod rdečimi strešniki hiš v Nikoji začnejo domačini svoj dan z vžiganjem ognja v glinenih pečeh, pripravo začinjenega fižola in mešanjem testa iz koruzne moke. Posebej zanimiv je postopek oblikovanja koruznih tortilj, ki se izdelujejo ročno in pečejo na vročem glinenem krožniku. "Ženska vzame kos testa velikosti golfske žogice, ga položi na papir za peko in oblikuje popolnoma okroglo palačinko. Položi jo na vroč glinen krožnik, kjer se testo napihne, nato pa ga zloži v popolno tortiljo," je povedal.
"Na drugem koncu štedilnika trojica zmeša fižol z čebulo, rdečo papriko in lokalnimi začimbami. Fižol se počasi kuha približno eno uro, nato pa se zmeša z rižem," je dodal. Buettner poudarja, da je ključ zdravstvenih prednosti tega obroka v sestavinah, ki jih uporabljajo. Koruzne tortilje so bogate s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, še posebej pomembno pa je, da pepel razgradi celične stene koruze, sprošča aminokisline in naredi niacin dostopen telesu.
Prav tako črni fižol, ki se uporablja v tej jedi, vsebuje podobne sestavine kot borovnice in ima pozitiven vpliv na prebavo, krvni tlak in raven inzulina v krvi. Kombinacija fižola in riža ustvarja popolne proteine, kar prispeva k zdravemu in dolgemu življenju. Zanimivo je, da je skupna cena tega zajtrka samo okoli štiri evre, pripraviti pa ga je mogoče za cel teden, kar ga naredi ne samo zdravega, ampak tudi ekonomičnega.
Novo na Metroplay: Alenka Husič o najlepših spominih, vzgoji hčerk in pestrem preteklem letu