Morda ideja za vaš zajtrk.
Najdlje živeči ljudje na svetu živijo v tako imenovanih modrih conah. Na svetu obstaja pet takšnih območij – italijanski otok Sardinija, japonski otok Okinava, grški otok Ikaria, polotok Nicoya na Kostariki in kalifornijsko mesto Loma Linda.
Na teh območjih živi velik odstotek ljudi, starejših od 100 let, pa tudi skupine ljudi, ki so postali starejši brez značilnih zdravstvenih težav, ki prizadenejo velik del sveta – od debelosti in srčnih bolezni do različnih oblik raka. Polnovredna živila rastlinskega izvora predstavljajo kar 80 odstotkov prehrane v modrih conah, dopolnjena pa so z manjšimi količinami mesa, rib in mlečnih izdelkov.
Okinava
Prvi obrok dneva na japonskem otoku Okinava se precej razlikuje od tistega, kar večina Slovencev uživa zjutraj v svojih domovih. Tradicionalni zajtrk običajno vključuje neko vrsto žitaric – najpogosteje kuhano rižoto, ki jo kombinirajo s fermentirano sojo (natto). Obrok je pogosto obogaten z miso juho, nori algami, svežo in kisano zelenjavo, koščkom ribe pečene na žaru in/ali tofujem.
Ikaria
Prebivalci Ikarie dan začnejo s skodelico zeliščnega čaja – pogosto pripravljenega iz zelišč, ki so jih sami nabrali v neokrnjeni naravi in posušili. Na prazen želodec zaužijejo žlico domačega medu, ki ga spijejo s skodelico toplega kozjega mleka za krepitev imunskega sistema. Za zajtrk pojedo kruh iz polnovrednih žit, ki so ga sami spekli, in ga kombinirajo z domačim sirom, jogurtom in zelenjavo iz lastnega vrta.
Loma Linda
Ovsena kaša, kuhana s sadjem iz lastnega pridelka in brez umetnih sladil, je priljubljena izbira mnogih prebivalcev Loma Linde za zajtrk. Ovseno kašo dodatno obogatijo z začimbami, kot je cimet, in z rastlinskimi maščobami, kot so oreščki, da ustvarijo okusen in hranilno uravnotežen obrok.
Nicoya, Kostarika
Riž in fižol sta priljubljena kombinacija v državah Latinske Amerike, ki jo tamkajšnje prebivalstvo uživa vsaj enkrat na dan. Kostarika ni izjema. V modri coni Nicoya je priljubljena kombinacija riža, črnega fižola in različnega sadja ter zelenjave – od paradižnikov in avokada do papaje in plantažnih banan. Z rižem in fižolom pogosto postrežejo tudi pečena domača jajca – na oko ali umešana.
Sardinija
Zajtrk na Sardiniji ni najpomembnejši obrok dneva. Italijani na splošno niso veliki ljubitelji zajtrka – pomembneje jim je, da dan začnejo s skodelico kakovostne kave kot s hrano. Nekoč so pastirji na Sardiniji začeli dan s tankimi lepinjami iz pšenične moke, ki so jih združili s kosom domačega ovčjega sira in skodelico mleka.
Nekateri bodo še danes popili skodelico mleka, v katero so namočili star kruh, na jedilniku pa se lahko znajde tudi kakšen svež sadež, utrgan z drevesa na dvorišču.