Zakaj bi morali takoj zjutraj spiti kozarec hladne vode

27. 5. 2023
Deli
Zakaj bi morali takoj zjutraj spiti kozarec hladne vode (foto: Profimedia)
Profimedia

Kakšna je vaša jutranja navada? Se zjutraj dovolj hidrirate ali se vam zdi, da morda popijete premalo? Morda vas bodo tile dobrodejni učinki motivirali, da boste odslej že takoj zjutraj popili kozarec hladne vode.

Hidracija

Med spanjem se vaše telo dehidrira, saj med dihanjem in potenjem izgublja vodo. Pitje kozarca hladne vode takoj zjutraj vam pomaga nadomestiti izgubljeno tekočino in hidrirati telo. To je pomembno za pravilno delovanje organov, metabolizem in splošno dobro počutje.

Pospešuje metabolizem

Pitje hladne vode zjutraj lahko pospeši vaš metabolizem. Vaše telo porabi energijo za ogrevanje hladne vode na telesno temperaturo, kar lahko poveča raven presnove. To lahko prispeva k boljšemu izgorevanju kalorij in lažjemu vzdrževanju zdrave telesne teže.

Prebava

Hladna voda lahko spodbudi prebavni sistem in pomaga pri boljši prebavi. Pomaga pri zagonu prebavnih encimov in spodbuja gibanje hrane skozi prebavni trakt. To lahko olajša težave, kot so zaprtje in napihnjenost.

Povečuje budnost

Pitje hladne vode zjutraj lahko pomaga prebuditi telo in um. Osvežujoča voda ima lahko hladilni učinek, ki vam pomaga premagati jutranjo zaspanost in se počutiti bolj budne in energične.

Izboljša koncentracijo

Hidracija je ključna za pravilno delovanje možganov. Pitje vode zjutraj lahko pripomore k izboljšanju koncentracije, jasnosti uma in splošne mentalne zmogljivosti.

Pomembno je omeniti, da je pitje hladne vode osebna izbira in učinki se lahko razlikujejo od posameznika do posameznika. Če imate občutljiv želodec ali težave z občutljivostjo na hladno, je morda bolje izbrati vodo sobne temperature. Prav tako je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom, če imate posebne zdravstvene težave ali omejitve pri pitju vode.

Preberite še: Darja Zgonc ga redko pokaže, to je njen lepi srčni izbranec, s katerim se rada sprehajata na Obali!

Morda vas zanima tudi spodnji podcast s Katarino Čas:

Igralka Katarina Čas in voditelj Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha, katerega namen je, da spoznavamo sijajne zgodbe ljudi, ki nas navdihujejo, pogovarjata o uspehih v filmski industriji, o srečanju z Leonardom DiCapriem in o igralkinem nesojenem prizoru z DiCapriem, zaradi katerega je skoraj zavrnila vlogo. "V filmih je toliko navdihujočih stvari za moje delo in življenje, da si brez tega, kar vi (igralci) počnete, ne znam predstavljati pravzaprav enega uspešnega, lepega, navdihujočega življenja," meni nekdanji predsednik države Pahor, ki je v goste povabil Katarino Čas, za katero je v tekmi za predsedniški stolček leta 2012 dejal, da je zanj najbolj seksi Slovenka.