Zakaj gre jedem dodajati lovorov list, pa ne samo zaradi vonja in okusa

18. 2. 2025
Deli
Zakaj gre jedem dodajati lovorov list, pa ne samo zaradi vonja in okusa (foto: profimedia)
profimedia

Lovorjeve liste že generacije uporabljajo v kulinariki zaradi svojega neustavljivega vonja in arome. Dober pa je tudi za zdravje, piše Health Shots.

Lovorov list izboljšuje profile glukoze in lipidov pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Neka študija je pokazala, da je 30 dni uživanje lovorovih listov, enega do treh gramov na dan, zmanjšalo dejavnike tveganja za sladkorno bolezen in srčno-žilne bolezni, in tako postregla s spoznanje, da je lovorjev list lahko koristen za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2.

Lovorjevi listi lahko tudi znižajo raven slabega holesterola. Poleg tega pomaga pri želodčnih težavah in olajša prebavo.

Eterično olje lovorjevega lista se lahko uporablja za lajšanje simptomov različnih težav z dihali. Linalol v lovorovih listih ima naravne pomirjevalne lastnosti, ki lahko pomagajo pri zdravljenju stresa, tesnobe in depresije.

Lovor ima tudi protiglivične lastnosti, zato ga priporočajo za lajšanje glivičnih okužb. Poleg tega, zahvaljujoč dejstvu, da vsebuje rutin in kofeinsko kislino, varuje zdravje srca.

Edinstvena kombinacija antioksidantov in organskih spojin v lovorovih listih, vključno s fitonutrienti, katehini, linalolom in partenolidom, pomaga pri negativnih učinkih prostih radikalov, ki povzročajo raka.

Lovorjev list poleg čudovite arome zmanjša količino maščobe v jedi, zato ga najpogosteje dodajamo jedem iz govedine ali divjačine.

Na Hrvaškem potrdili nov primer afriške prašičje kuge