Zakaj hudiča bi odrasle ženske na internetu zmerjale 4-letno hčerko zvezdnice Beyonce?

Zakaj hudiča bi odrasle ženske na internetu zmerjale 4-letno hčerko zvezdnice Beyonce? (foto: profimedia) profimedia
4. 9. 2016

Da so zvezdniki pogosto tarča neprijetnih komentarjev na spletu, ni nekaj novega. Ti to običajno stoično prenašajo, saj to vzamejo v zakup s slavo. Nekaj povsem drugega pa je, ko so grdih verbalnih napadov na spletu deležni otroci, med katerimi se je pred dnevi (ponovno) znašla mala Blue Ivy.

Pred dnevi je ta grdi fenomen na spletu opazil (in nanj opozoril) Huffingtonpost.

  • Zgodilo se je minuli teden, ko so se na družabnih omrežjih pojavile fotografije Beyonce, ki se je po rdeči preprogi na prestižni podelitvi MTV nagrad sprehodila v družbi hčerke Blue Ivy. Objavam fotografij so praktično takoj sledili sramotilni odzivi dela javnosti, ki se s svojimi komentarji ni osredotočila na superzvednico, temveč na štiriletno deklico.

Se sprašujete, s čim si je deklica to 'zaslužila'?

Glede na to, da je Blue Ivy na internetu takšnih napadov deležna vse od svojega rojstva, bi razlog le težko iskali pri malčici. Problem je globji in kompleksnejši. In kar je še huje, problem je družbene narave.

Naj se razložimo ...

Objave fotografij Beyonce in Blue Ivy z rdeče preproge so pospremili naslednje vrste komentarji:

  • »Torej naj se še naprej pretvarjamo, da Blue Ivy ni grda?« - uporabnica Twitterja @keltheyrich
  • »O groza, kako grda je Blue Ivy.« - uporabnica Twitterja @PhazeeWuhnn
  • »Žal mi je, ampak res mislim, da je Blue Ivy grd otrok.« - uporabnica Twitterja @marissaknight

... in takšnih objav je bilo na tisoče.

Zdaj pa si podrobno poglejmo, kaj imajo (poleg očitnega) te objave še skupnega? Ste opazili, da so vse te komentarje napisale: ŽENSKE? In to odrasle ženske, med katerimi so nekatere tudi že mame!

Ste v šoku?

Pa bi ne smeli biti. Ta zelo razširjen fenomen neprestanega javnega sramotenja videza žensk, deklet in celo deklic je tako globoko zakoreninjen v našo družbo (in iz nje tudi izvira), da smo nanj sčasoma prenehali biti pozorni. Ta grozljiv odnos do ženskega življa smo celo tako zelo ponotranjili, da skoraj ne vidimo več, kako vsi skupaj (kot družba) že od malih nog učimo deklice, da je vse, kar v njihovem življenju zares šteje, le njihov videz.

Prav družba je tista, ki ženske (na žalost) že od njihovih rosnih let uči, da druga drugo ocenjujejo in vrednotijo predvsem na podlagi njihovega videza. Začne se že v osnovni šoli, kjer na njihov socialni status (in pripadnost določenim skupinam in družbam) vpliva predvsem njihova fizična lepota.

Povsem drugače je za fante. Asortiman kriterijev, po katerih je nekdo lahko kul, zanimiv in priljubljen, je veliko širši, večina pa jih ima več opraviti z njihovo inteligenco, sposobnostmi in priljudnostjo.

In čeravno bi se vsi strinjali, da je ocenjevanje drugega zgolj na podlagi njegovega fizičnega videza dokaj nezrelo, če ne naravnost otročje početje, pa temu praktično ne uide prav nobeno dekletce, dekle ali ženska. Še huje! Prav ženske so običajno druga drugi najhujši kritiki. Ker so se od nekdaj marinirale v tem toksičnem odnosu do sebe in drugih žensk, ni čudnega, da se – soočene s s svojim nezrelim odnosom do drugih žensk – praviloma odzovejo takole: »Druge ženske so to meni počele. Zakaj bi bila jaz zdaj do njih bolj prijazna?«

In peklenski krog, v katerem nato družno trpijo vse, je sklenjen.

REŠITEV: ali kako presekati ta gordijski vozel?

Če se vas ob branju zgornjih vrstic loteva obup, naj vas potolažimo. Obstaja rešitev. Ne le, da se lahko vsaka (in vsak) izmed nas potrudi, da odslej večkrat nameni kakšno lepo besedo drugi ženski (ali se vsaj ugrizne v jezik, preden črhne kakšno trapasto na račun njenega videza), temveč se lahko takšnih napadov tudi učinkovito obranimo.

Po mnenju avtorice Claire Warner z Bustle.com nam je storiti naslednje:

1. Ne delajte drugim, kar ne želite, da bi drugi storili vam.

Ne bodite ovce! Če se drugi obnašajo nezrelo, zlobno in idiotsko, le zakaj bi morali biti takšni tudi vi? Zaznajte negativnost, a se nanjo ne odzovite. Ohraniti svoj fokus le na tisto, kar v življenju resnično šteje.

2. Ne razlagajte se in ne opravičujte se nikomur.

Ste si lase pobarvali v roza, nekomu na facebooku pa to ni všeč in se je zdaj spravil na vas z namenom, da bi se vi počutili slabo? Najbolj jih boste razjezili tako, da jih boste enostavno ignorirali. In še to: nikomur niste dolžni polagati računov za lastne odločitve!

3. Recite bobu bob!

Eno je vzajemno zmerjanje, drugo pa je jasno in neposredno komuniciranje o bistvu stvari. Ker slednjega pri ženskah nikoli niso ravno spodbujali, bo na vaši strani tudi svojevrsten element presenečenja. Ali povedano drugače: na sramotenje glede vašega (ali tujega) videza lahko odgovorite tudi z jasnim, čustveno neobremenjenim komentarjem, v katerem dotične zgolj opomnite, da vidite srčiko problem pri njih (in v njihovi subjektivni ter družbeno jim vsiljeni percepciji stvari), ter jim svetujte, v katero smer bi bilo morda dobro razmisliti o zadevah.

4. Ne dovolite, da vam drugi določajo vrednost!

Vse ima svoje meje. Če se napadi ne prenehajo, boste vseeno morali postati bolj asertivni. Nikomur ne dovolite, da bi vas stalno blatil in poniževal. V nobenem trenutku ne pozabite svoje resnične vrednosti, ki z vašim videzom nima prav nobenega opravka.

5. Krivite patriarhalno družbo, ne druge ženske!

Nekateri ljudje so zares navadni bebci in takšnim pač ni pomoči. Prav pa je, da med slednje ne prištevate tudi tiste, ki so takšni postali zaradi privzgojenih družbenih vzorcev. Bodite skratka jezni na stanje v družbi in ne na posameznice (in posameznike), ki so - prav tako kot vi - zgolj žrtve te družbe.

6. Čas je za obuditev pristnega sestrstva!

Medtem ko moški praviloma držijo skupaj, njih bratstvo pa je nadvse čislan pojem, bi morali žensko sestrstvo ponovno pričeti spodbujati in obujati. Čas je, da ženska ženski ni več volkulja, ampak da končno pričnemo držati skupaj. Se strinjate?

Priporočamo