Zakaj imajo črna oblačila po pranju čuden vonj?

17. 5. 2024
Deli
Zakaj imajo črna oblačila po pranju čuden vonj? (foto: Profimedia)
Profimedia

Se to dogaja tudi vam?

Črna oblačila lahko po pranju oddajajo čuden vonj zaradi več razlogov. Tukaj je pet možnih vzrokov:

Ostanki detergenta: Črna oblačila so pogosto izdelana iz gostejših in težjih tkanin, ki lahko zadržijo več ostankov detergenta ali mehčalca. Ti ostanki lahko povzročijo neprijeten vonj, še posebej če niso dobro izprani.

Mikrobi in bakterije: Temnejša oblačila, zlasti če so iz sintetičnih materialov, lahko zadržijo več vlage, kar ustvarja ugodno okolje za razmnoževanje mikrobov in bakterij. To lahko vodi do neprijetnih vonjav, zlasti če oblačila niso popolnoma suha po pranju.

Nizke temperature pranja: Pranje na nizkih temperaturah morda ne bo dovolj učinkovito odstranilo bakterij in ostankov, kar lahko povzroči vonj. Če so črna oblačila pralna samo na nižjih temperaturah, je to lahko težava.

Težave s pralnim strojem: Pralni stroj, ki ni pravilno očiščen, lahko zadržuje ostanke umazanije, plesni in bakterij, ki se med pranjem prenašajo na oblačila. Redno čiščenje pralnega stroja lahko pomaga preprečiti to težavo.

Slabo sušenje: Če oblačila po pranju niso hitro in temeljito posušena, lahko vlaga povzroči nastanek plesni in neprijetnih vonjav. To je še posebej pomembno za temna oblačila, ki lahko absorbirajo več toplote in vlage.

Za odpravo teh težav lahko poskusite naslednje rešitve:

  • Uporabljajte manj detergenta in mehčalca.
  • Dodajte bel kis ali sodo bikarbono v pranje za boljše odstranjevanje vonjav.
    Redno čistite pralni stroj.
  • Zagotovite, da so oblačila popolnoma suha pred zlaganjem ali obešanjem v omaro.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu