To je opazil že marsikdo in verjetno se ob takem prizoru kar porajajo vprašanja.
Res velja, da je treba biti pri nakupih mesa preprosto previden. Verjetno imajo številni "svojega" mesarja oziroma trgovino, v kateri najraje kupujejo meso in mesne izdelke - in razlog je, da določenemu trgovcu preprosto zaupajo, ter da bodo resnično dobili tisto, po kar so prišli.
Včasih pa se zgodi, da na mesu opazimo neko "čudno" barvo, kot da bi bilo nekako kovinsko-sijoče, zaradi tega pa je marsikateri potrošnik zaskrbljen. Ker se je to zgodilo tudi naši novinarki, smo malce pobrskali po spletu in na strani Centre For Food Safety našli odgovor.
Gre za tako imenovano mavričnost oziroma iridescenco, ki je fizični pojav. Ta povzroči sijoč odblesk barv (na primer zelen, oranžen, rdeč) na surovih in kuhanih mesnih izdelkih, kot so rezine pečenega govejega mesa in šunke.
Meso namreč vsebuje železo, maščobe in druge spojine. Najbolj splošno sprejet mehanizem za pojav mavričnosti je optična difrakcija svetlobe, ki nastane zaradi progaste strukture in vlaknate narave mišičnega tkiva. Ko svetloba "zadane" rezino mesa, se razdeli v različne barve, podobno kot mavrica.
V mesnih spojinah so tudi prisotni različni pigmenti, ki lahko ob izpostavljenosti vročini in predelavi ustvarijo mavrični ali zelenkast odtenek. Po podatkih tujih inštitucij za varnost hrane pojav tako imenovane mavričnosti ne pomeni zmanjšane kakovosti ali varnosti mesa.
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija