Zakaj na dopustu pogosto zbolimo? Preverite razloge!

Zakaj na dopustu pogosto zbolimo? Preverite razloge! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
1. 7. 2017

Viroze, prehladi, boleče žrelo, kašelj ter različne prebavne težave so pogosti spremljevalci dopustniških dni.

Ste se kdaj vprašali, zakaj ravno na dopustu zbolite? Razlogov je več in z nekaj preprostimi ukrepi jih večino lahko preprečimo.

Letališča in železniške postaje

Pa tudi postaje podzemne železnice so leglo virusov in bakterij. Povsod, kjer je množica ljudi, je verjetnost, da so med njimi tudi prenašalci bolezni. Če ti sedijo zraven vas, kihajo in kašljajo, je verjetnost, da se boste tudi sami nalezli, kar velika. Če ne želite hoditi naokoli z masko na obrazu, kaj dosti žal ne morete storiti. Pomnite, da so javne površine obložene z mikrobi, zato posebno pozornost namenite higieni rok. Umivanje s toplo vodo in milom ali pa uporaba posebnega razkužila za roke je obvezna.

Voda iz pipe

V Sloveniji se nam zdi samoumevno, da je voda iz pipe pitna, kar pa žal ne velja tudi drugje. Že v nekaterih pokrajinah sosednjih držav je lahko čisto drugačna zgodba. Naše črevesje preprosto ni navajeno na določene seve bakterij, zato imamo lahko težave tudi tam, kjer jih domačini nimajo. Pred odhodom se torej pozanimajte, kako je s pitno vodo na vaši destinaciji, in če niste res prepričani, da je neoporečna, pijte le ustekleničeno vodo. Pozanimajte se tudi, iz katere vode je led v vaši pijači, da ne boste neprijetno presenečeni.

Stres in utrujenost

Dopust bi seveda moral biti sproščujoč, a dnevi, preden končno odrinemo, so lahko zelo stresni. Urejanje zadev zad­nji hip, delo prek delovnega časa, pakiranje oz. priprave na dopust pozno v noč ... Vse to lahko zamaje naš imunski sistem. Dopust zato začnite načrtovati dovolj zgodaj, da vas ne bodo že same priprave popolnoma izčrpale.