Zakaj se ohladite, ko nekdo pokaže preveč zanimanja za vas?

Zakaj se ohladite, ko nekdo pokaže preveč zanimanja za vas? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2017

Ali ni to prav zares najslabša situacija? Ravno sta se začela spoznavati, spogledljivo se nasmihata, in ko vam pošlje sporočilo, vam srce poskoči. Vsake toliko se drug drugemu delata malo nedostopna, samo tako za šalo, in to razburljivo dogajanje vam je resnično všeč.

Potem pa ... Oseba naenkrat postane preveč navdušena. Predlaga, da skupaj preživita kar dve noči zapored, niti telefona še dobro ne odložite in že dobite njegovo / njeno novo sporočilo, za povrh vsega pa (bog ne daj!) nekega dne kot strela iz jasnega izusti: "Všeč si mi." Vas pa spreleti groza!

Groza! Nenadoma in nepojasneno vam oseba, ki vam je še nedavno povzročala metuljčke v trebuhu, ni več niti malo privlačna.

Kar se je zgodilo, sicer ni tako zelo nenavadno. Če nam nekdo, ki se nam zdi zelo privlačen, laska, a vseeno ne namenja vse svoje pozornosti, se v nas zbudi velika želja, da bi to osebo "ulovili". In ko je enkrat naša in si dokažemo, da jo zmoremo dobiti, nas potem hitro neha zanimati.

Zakaj se to zgodi?

Če se pogosto ohladite, ravno kadar se nekdo močno ogreje za vas, potem boste sedaj prebrali nekaj neprijetnega. Imate težavo z intimnostjo oziroma bližino.

"Ko odnos postane intimen, ljudje postanemo bolj ranljivi in svoje srce smo primorani zaupati nekomu, ki bi nam ga čez nekaj časa lahko zlomil," pravi Jesse Kahn, direktorica in nadzornica kolektiva za spol in spolno terapijo v New Yorku. Ko torej bežite od ljudi, ki vam namenjajo "preveč" pozornosti, v resnici ščitite sami sebe in se umikate možnosti, da bi vas kdo prizadel.

Vaša čustva pa se lahko ohladijo tudi zato, ker se vam druga oseba naenkrat zdi preveč "obupana", saj vas na vsak način želi dobiti. Vi pa v svojem življenju nočete nekoga, ki je tako lačen ljubezni in se mu v življenju tako malo dogaja, da vas neprestano obremenjuje in vam "teži", kajne?

Khanova pravi, da lahko ugotovite, zakaj se vam dogaja, da bežite od ljudi, ki si vas želijo, in sicer s pomočjo analize preteklih razmerji: "Pomislite, kakšna je bila ljubezen in intimnost z bivšimi partnerji, razmislite pa tudi o družinskih odnosih."

Mnogi vam bodo zagotovo modrovali, da ko boste srečali "pravega" oz. "pravo", zagotovo ne boste zbežali. Vendar ali to zares drži? Ali s tem samo lažete sami sebi in je vse, kar morate storiti to, da prenehate biti tako domišljavi in se soočite sami s seboj?

Naj vas torej ne prestraši, če vam fant / punca "všečka" vse slike na Facebooku ali če vam napiše tri sporočila zaporedoma. Oni namreč niso ničesar krivi, ste jim pač všeč ... Navjerjetneje težava tiči v vas.

Povzeto po: Independent