Zakaj škatel za jajca nikoli ne bi smeli ponovno uporabljati

7. 11. 2025
Zakaj škatel za jajca nikoli ne bi smeli ponovno uporabljati (foto: Profimedia)
Profimedia

Mnogi ne vedo, da lahko te priročne škatle škodujejo zdravju.

Škatle za jajca je mogoče reciklirati na več načinov – lahko jih znova uporabimo za nakup svežih jajc, uporabimo za ustvarjanje ali kot pladnje za sadike. Kar je z vidika ekologije smiselno, pa lahko postane zdravstveno tveganje.

Na prvi pogled je ideja videti dobra: staro škatlo za jajca vzamete s seboj in jo uporabite za nakup svežih, razsutih jajc. S tem varčujete z viri in zmanjšate odpadke. A mnogi ne vedo, da lahko te priročne škatle škodujejo zdravju.


Zakaj škatle za jajca sodijo v smeti

Jajca pred pakiranjem niso temeljito očiščena, zato lahko na lupini še vedno ostanejo klice ali povzročitelji bolezni – ti pa se prenesejo tudi na škatlo za jajca. Najbolj nevarne so salmonele, bakterije, ki lahko povzročijo hude prebavne okužbe s slabostjo, drisko in bruhanjem. Zato nemška uredba o živilih izrecno prepoveduje ponovno uporabo kartonastih škatel za jajca.

Tedenski horoskop (10. - 16. 11.): Kdo mora paziti na vpliv retrogradnega Merkurja

Po pravilih je embalažo za živila dovoljeno ponovno uporabiti le, če jo je mogoče zlahka očistiti in razkužiti – kar za kartonaste škatle ne velja.


ℹ️ Potrošniki jih sicer lahko ponovno uporabijo, vendar ...

Ta prepoved velja le za podjetja. Potrošniki sicer lahko škatle za jajca ponovno uporabijo, npr. na tržnici ali v trgovini. Vendar zveza za zaščito potrošnikov opozarja: »Jajca so zelo občutljiva živila in lahko vsebujejo salmonelo ali kampilobakter – tudi na lupini


⚠️ Nevarnost salmonele iz škatel za jajca

Salmonela je še posebej nevarna za dojenčke, otroke, starejše in imunsko oslabljene ljudi. Simptomi: nenadna driska, glavobol, bolečine v trebuhu, splošno slabo počutje, rahla vročina, redkeje tudi sepse (okužba krvi). Simptomi trajajo več dni in običajno izzvenijo sami.


🔥 Kako se zaščititi pred salmonelo

Visoke temperature uničijo salmonelo. Po podatkih Inštituta Roberta Kocha je zanesljiva inaktivacija pri 70 °C za najmanj 10 minut. Pogosta spletna ideja: škatle za jajca postaviti v pečico pri 80–100 °C za 10 minut. A učinkovitost ni znanstveno potrjena.

Poleg tega Zvezni inštitut za oceno tveganja (BfR) opozarja: »Škatle za jajca niso namenjene segrevanju, saj so iz papirja in lahko zagorijo


Zaključek: škatle zavrzite ali nadomestite

Če želite biti popolnoma varni pred salmonelo, je najbolje škatle za jajca odvreči, še posebej če so v gospodinjstvu dojenčki, nosečnice ali bolni ljudje.

👉 Če je škatla čista in suha, je tveganje majhno – a umazana škatla naj gre takoj v smeti, svetuje BfR.

🔄 Bolje: Uporabljajte plastične, večkratne škatle, ki jih lahko očistite z vročo vodo.


🗑️ Kam z odpadnimi škatlami za jajca?

  • V zabojnik za papir.

  • Izjema: močno umazane (npr. če so jajca iztekla in zasušena) → takšne sodijo v mešane odpadke.


🥚 Shranjevanje in uporaba jajc – pomembni nasveti

Po podatkih BfR:

  • Hranite surova jajca v hladilniku (do 7 °C).

  • Upoštevajte rok uporabe.

  • Ne uporabljajte razbitih ali umazanih jajc za pripravo hrane.

  • Ne uporabljajte surovih jajc za jedi, ki se ne segrevajo (npr. kreme, majoneza).

  • Dojenčki, bolniki in starejši naj uživajo jajca le po toplotni obdelavi (ko sta beljak in rumenjak trdna).

  • Jajčne jedi takoj zaužijte ali hranite v hladilniku.

  • Surova jajca naj ne pridejo v stik z drugimi živili.

  • Po uporabi temeljito očistite površine in pripomočke.

  • Po stiku z jajci si temeljito umijte roke.

❌ Ne perite jajc po nakupu – naravna zaščita se poškoduje, klice pa lažje prodrejo v notranjost.

Preberite še: Kate Middleton razkrila skrivnosten napis na ogrlici, opazili so ga le redki, tole v resnici pomeni