Zakaj so Kitajke tudi pri 80 letih še vedno videti mlajše kot Evropejke: Skrivnost je v teh 5 stvareh

14. 5. 2024
Deli
Zakaj so Kitajke tudi pri 80 letih še vedno videti mlajše kot Evropejke: Skrivnost je v teh 5 stvareh (foto: Profimedia)
Profimedia

To so stvari, ki jim Kitajke zvesto sledijo.

Zakaj se Kitajke v 8. desetletju pogosto zdijo mlajše kot vrstnice z drugih delov sveta, je tema, ki je pritegnila veliko zanimanja. Več dejavnikov prispeva k temu vtisu, vključno s kulturo, prehrano, življenjskim slogom in genetiko. Poglejmo pet ključnih razlogov, ki pojasnjujejo, zakaj se starajo boljše in počasneje.

Prehrana bogata z antioksidanti: Prehrana na Kitajskem pogosto vključuje velike količine zelenjave, sadja, čaja, in manjše količine obdelanih živil in mesa. Živila, kot so zeleni čaj, soja, gobice in sveža zelenjava, so polna antioksidantov, ki lahko pomagajo upočasniti staranje kože in izboljšajo splošno zdravje. Znanstvene študije so pokazale, da antioksidanti nevtralizirajo proste radikale, ki poškodujejo celice in prispevajo k staranju.

Holistični pristop k zdravju: V kitajski kulturi je močno prisoten holistični pristop k zdravju, ki vključuje tradicionalno kitajsko medicino. Prakse kot so tai chi, qigong in meditacija niso le fizične aktivnosti, ampak vključujejo tudi duševno sprostitev in čustveno ravnotežje. Te aktivnosti lahko izboljšajo tako fizično kot mentalno zdravje, kar se odraža v mlajšem videzu in prinaša manj stresa.

Manj izpostavljenosti soncu: V kitajski kulturi je tradicionalno cenjena bleda koža, kar pomeni, da se ženske pogosto izogibajo direktni izpostavljenosti soncu. UV žarki sonca so eden glavnih vzrokov za prezgodnje staranje kože, zato nošenje zaščitnih oblačil, uporaba sončnih krem in izogibanje sončenju lahko znatno prispevajo k ohranjanju mladostnega videza.

Manjše količine alkohola in kajenja: Kajenje in prekomerno uživanje alkohola sta znana dejavnika tveganja za številne zdravstvene probleme, vključno s staranjem kože. Statistični podatki kažejo, da je na Kitajskem manj kajenja in pitja alkohola med ženskami v primerjavi z nekaterimi zahodnimi državami, kar lahko pripomore k boljšemu ohranjanju mladostnega videza.

Genetika: Nazadnje ne moremo prezreti vloge genetike. Nekatere študije kažejo, da imajo ljudje azijskega porekla lahko genetske prednosti, ki vplivajo na hitrost staranja kože. Te vključujejo lastnosti, kot je gostejša koža, ki je bolj odporna na nastanek gub.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk