Zakaj soda bikarbona nikakor ni prava rešitev za čiščenje zob. Mit ali resnica?

18. 5. 2023
Deli
Zakaj soda bikarbona nikakor ni prava rešitev za čiščenje zob. Mit ali resnica? (foto: Profimedia)
Profimedia

Sodobikarbona (natrijev bikarbonat) je snov, ki se včasih uporablja za čiščenje zob ali kot sestavina v nekaterih zobnih pastah. Vendar pa ni priporočljivo uporabljati sode bikarbone za čiščenje zob na dolgi rok. Tukaj je nekaj razlogov.

Abrazivnost

Sodobikarbona je abrazivna snov, kar pomeni, da ima sposobnost fizičnega brisanja in odstranjevanja oblog ter madežev s površine zob. Vendar pa je ta abrazivnost lahko premočna in lahko poškoduje sklenino zob, ki je zunanja zaščitna plast zoba. Dolgotrajna uporaba sode bikarbone za čiščenje zob lahko povzroči tanjšanje sklenine in poveča tveganje za občutljive zobe ter karies.

pH vrednost

Sodobikarbona je alkalna snov, kar pomeni, da ima visoko pH vrednost. Pogosto izpostavljanje visoki pH vrednosti lahko moti naravno ravnovesje kislosti v ustni votlini in lahko povzroči disfunkcijo ustne flore. To lahko poveča tveganje za razvoj kariesa in drugih ustnih težav.

Pomanjkanje fluorida

Sodobikarbona nima fluorida, ki je pomembna sestavina za zaščito zob pred nastankom kariesa. Fluorid prispeva k remineralizaciji sklenine zob in zmanjšuje tveganje za propadanje zob. Zato je priporočljivo uporabljati zobne paste, ki vsebujejo fluorid, za učinkovito zaščito zob.

Če želite ohraniti zdrave zobe, je najbolje uporabljati zobno pasto, ki je posebej formulirana za ustno higieno. Zobne paste, ki vsebujejo fluorid, so običajno boljše pri odstranjevanju zobnih oblog, krepitvi sklenine in preprečevanju kariesa.

Pri kakršnih koli vprašanjih ali pomislekih glede čiščenja zob se je vedno najbolje posvetovati s svojim zobozdravnikom.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan