Zakaj vaš pes liže tačke?

17. 5. 2024
Deli
Zakaj vaš pes liže tačke? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste tudi vi opazili, da si vaš pes ves čas liže tačke?

Psi lahko ližejo svoje tačke iz različnih razlogov, ki se lahko gibljejo od povsem neškodljivih do resnejših zdravstvenih težav. Tukaj je nekaj možnih vzrokov:

Alergije: Pogosto ližanje tačk je lahko znak alergij. Psi lahko razvijejo alergije na hrano, okoljske dejavnike (kot so cvetni prah, trava, prah) ali na snovi, s katerimi pridejo v stik (kot so čistila, sol na cesti pozimi).

Kožne bolezni: Različne kožne bolezni, vključno z okužbami, glivičnimi okužbami, in dermatitisom, lahko povzročijo srbenje in draženje, zaradi česar pes liže svoje tačke.

Bolečina: Če pes liže le eno tačko, je to lahko znak bolečine ali nelagodja. To lahko povzroči poškodba, kot je ureznina, trn, ali celo artritis.

Paraziti: Bolhe, pršice ali klopi lahko povzročijo intenzivno srbenje, zaradi česar pes liže svoje tačke.

Stres ali dolgočasje: Psi lahko ližejo svoje tačke kot oblika samo-pomiritve ali zaradi stresa, tesnobe ali dolgočasja. To je lahko podobno kot pri ljudeh, ki grizejo nohte.

Navada: Nekateri psi razvijejo navado lizanja tačk, ki postane kompulzivna. To je lahko posledica prejšnjih težav, ki so povzročile srbenje ali bolečino, tudi če teh težav ni več.

Če opazite, da vaš pes pretirano liže svoje tačke, je pomembno, da se posvetujete z veterinarjem. Veterinar bo lahko opravil pregled in morebitne teste, da ugotovi vzrok in predlaga ustrezno zdravljenje. Možnosti zdravljenja vključujejo spremembe v prehrani, zdravila proti alergijam, zdravljenje morebitnih okužb, uporabo antiparazitikov ali vedenjske terapije za zmanjšanje stresa in dolgočasja.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave