"Zakaj ženske zmoremo vse, moški pa ne?" Porota odgovarja!

"Zakaj ženske zmoremo vse, moški pa ne?" Porota odgovarja! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
6. 7. 2017

Prav lep pozdrav, sem samska 37-letnica. Pred meseci sem končala razmerje z moškim, s katerim sva bila v romantični zvezi pet let – prekipelo mi je, ko sem ga že tisočič vprašala, zakaj ne moreva biti tim, da si pomagava – da ko mene ni doma, on postori tekoče stvari, ko njega ni, poskrbim jaz.

Rada ga imam, ampak ne zmorem vsega sama, čeprav gre za banalnosti. Vse moje prijateljice pravijo, da čisto pretiravam, da so vsi moški enaki, da jim itak ne moreš nič in da tako pač je z moškimi. Jaz se nočem sprijazniti. Zakaj se moškim vedno oprošča, da ne pospravljajo za sabo, da si ne znajo skuhati enega normalnega obroka, da se bog ne daj lotijo čiščenja kopalnice, da ne morejo plačati položnice, da so lahko na pijačah s prijatelji več ur itd. Jaz pa zmorem vse? Ne razumem – se moram jaz sprijazniti ali se morajo moški sprijazniti s tem, da bodo tudi oni delali, če si želijo biti v timu?

Hvala, Kristina

Janina porota je razsodila ...

Odnos je timska igra

Razmišljate popolnoma pravilno – par mora delovati kot moštvo. Vsak mora za drugega vedeti, da mu krije hrbet, da skupaj skrbita za stvari, ki so nujne. A pogosto se zgodi, da če nekdo redno opravlja te in one gospodinjske opravke, partner to hitro sprejme za samoumevno. Dlje ste potem tiho, bolj bo njemu normalno, da vi čistite, kuhate, odnašate smeti. Komunikacija mora biti jasna in redna, ker nekaj vsekakor drži – moški veliko bolj cenimo udobje kot pa čisto kopalnico.

Tim, 38 let

Sprijaznite se...

... s tem, da vas tak kompromis in zveza ne bosta nikoli osrečila. Pri naslednjem partnerju že na začetku preverite, kakšni so njegovi pogledi na skupno življenje – v praksi. Kaj vaš partner je, ko vas ni doma, je pretiravanje. Koliko vsak od partnerjev prispeva k harmoničnemu življenju para pa bi morala biti osnova, ki odloča, ali je nekdo naš partner ali pa samo znanec. Preverite pri sebi, kako se obnašate v odnosu. Če iščete sopotnika, vztrajajte pri tem in prej ali slej ga boste našli. Ali pa prevzgojili.

Maja, 40 let

Bodite odkriti

Ko ugotovimo, kaj je tisto, kar nas moti in kar bi želeli spremeniti, se je treba odkrito pogovoriti s partnerjem. Jasna in odkrita komunikacija je ključna za dober partnerski odnos. Če sta se s partnerjem torej odkrito pogovorila, če ste mu jasno povedali, kaj vas moti, in če vas torej noče slišati, vam res ne preostane drugega, kot da končate zvezo z njim. In ne, niso vsi moški taki; ženske pa večinoma vztrajajo v slabih zvezah zato, ker ne verjamejo, da so sposobne dobiti kaj boljšega.

Manca, 39 let

Draga Kristina,

vedno rečemo, vsi moški so isti! Ni res, moja prijateljica ima partnerja, ki je obseden s čistočo in kot bi imel namesto nahrbtnika sesalnik, hodi po hiši in išče, kje je kaj za pospraviti. Vsi so že nori od tega. Tvoj, po drugi strani, je pravo nasprotje. Ne pospravlja in te s tem spravlja ob pamet. Zdaj pa reci, kaj je bolje. Neka srednja pot, do katere bi lahko prišla s pogovorom. Če se noče pogovoriti, pa se boš pač morala odločiti, kaj je tisto, kar ti je v življenju pomembno. Sama si se že in si ga nagnala. Torej si uporabila šesti čut in s tem rešila svoj notranji mir. Tudi prav, saj take male stvari lahko pripeljejo do večnega nezadovoljstva. Z nekom pa smo zato, da bi nam bilo bolje, kajne?

Sandra, 32 let

Glavo pokonci

Mislim, da si s tem moškim preprosto nista bila usojena. Najprej boste morali pri sebi ugotoviti, kakšnega moškega si želite, kje mu boste takoj postavili meje, pa verjamem, da bo tak tudi prišel. Ljudje prihajamo iz različnih okolij, eni so malo bolj redoljubni kot drugi. Poznam tudi ženske, ki samo komandirajo in nikoli nič ne naredijo. Saj veste, čez udobje ga ni. Poskrbite, da tudi v paru ne boste izgubili sebe in, ja, zavestno nehajte igrati mamo svojemu moškemu. Glavo pokonci in v lov za takim, ki si ga zaslužite.

Marjan, 64 let

Priporočamo